Bármit mond Oroszország, a finnek és a svédek csatlakozni fognak a NATO-hoz, aminek ára lehet

Fotó: Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvéti liturgián a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a 2022. április 24-éra virradó éjjel. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
not image

Hujber Dávid

2022. május 14. - 18:42

Szakértői vélemény szerint a kérdést már eldöntötték, és független attól, hogy mit mond Oroszország, a két ország NATO-tag lesz.

Oroszország egyre inkább távolodik a Nyugattól a lassan három hónapja tartó ukrajnai háborújával. Rengeteg az áldozat, mind katonai, mind pedig a civilek oldalán, ami több mint aggasztó.

Svédország és Finnország is komoly aggodalmát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziója miatt, aki állítólag halálos beteg. Más hírek szerint egyre nagyobb lehet annak az esélye, hogy puccsot hajtanak végre ellene, így más kerülhet Oroszország élére.

Ezek egyelőre csak pletykák, az azonban már kevésbé, hogy Finnország és Svédország csatlakozhat a NATO-hoz. Az oroszok a csatlakozási szándék óta több figyelmeztetést is adtak, de úgy tűnik, hiába.

Oleg Barabanov, a Valdai Vitaklub programigazgatója a TASS-nak azt mondta, Finnország és Svédország a közeljövőben csatlakozni fog a NATO-hoz, függetlenül attól, hogyan alakul a kommunikációjuk Oroszországgal.

„Azt gondolom, hogy ez már eldöntött. A NATO hivatalos nyilatkozatokat tesz Finnország és Svédország tagsági helyzetéről, és nem figyelnek Oroszországra.” – mondta a szakértő, aki úgy látja, a finnek és a svédek nagyon határozottak a kérdésben, és nem foglalkoznak az oroszok véleményével.

Szerinte még a kockázati tényezők sem fogják befolyásolni a folyamatot, mint például az, hogy Oroszország leállítja a gázszállításokat Finnországba. „Arra számítok, hogy nagyon gyorsan megtörténik mindez, néhány hónapról vagy akár hetekről van szó.” – mondta a két ország csatlakozásáról.

Korábban egy ilyen folyamat általában két évig tartott, melynek ideje alatt a NATO felmérte, a csatlakozni kívánó felek megfelelnek-e az elvárásoknak. A jelenlegi biztonsági helyzet miatt azonban ez most sokkal gyorsabban történhet meg Finnországgal és Svédországgal. A szakértő hozzátette, mindkét ország fegyveres erői megfelelnek a NATO standardjainak, ami fontos tényező.

A szakértő azzal is számol, hogy bővítés esetén az orosz-finn határon fellángolhat a katonai feszültség, miután a NATO csapatokat telepíthet a határhoz, mely különböző provokációkkal és incidensekkel járhat, amikor repülők lépnek be az orosz légtérbe, illetve egyéb olyan dolgok, amiket már láthattunk a lengyel és a balti államokkal közös határon.