Növelhetik a megfázást okozó kórokozók a koronavírussal szembeni immunitást

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 19. - 07:15

Jakab Ferenc virológus elmondta, egyre több bizonyíték van arra, hogy a náthavírusok növelik az immunrendszer erejét a Sars-CoV-2 vírussal szemben.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában folyamatosan emelkedik a beérkező koronavírusos betegek száma. A Központ vezetője szerint egyértelmű, hogy a súlyos esetek között sokkal több az oltatlan, mint az oltott beteg – olvasható az ATV riportjában.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke közölte, tavaly a klinikára kerülők számára egy külön covid ambulanciát működtettek, idén ezt még nem indították újra:

A beérkező betegek a sürgősségi betegellátó rendszerünk részeként, a számukra elkülönített covid részlegen kerülnek első ellátásra és indokoltáság esetén kerül felvételükre sor a kórház korona vírus ellátó központjának infektológiai, illetve intenzív osztályán.”

Jakab Ferenc, az egyetem virológus professzora hozzátette, kollégáival együtt már a pandémia kitörése óta vizsgálják, más vírusokra miként reagál az új koronavírus, és azt vették észre, hogy a T-sejtes védelem valóban működik.

A gyermekek körében ezért lehet alacsonyabb a fertőzés, ugyanis ők sokkal gyakrabban találkoznak az úgynevezett nátha koronavírusokkal és valamilyen keresztimmunitás, egyfajta keresztvédettség alakulhat ki az új koronavírus tekintetében is. A T- sejtes immunválasz tulajdonképpen erről szól: nem csak egy antitestes, hanem egy sejtes védelmet is kifejt a fertőzés” – mondta a szakember.