A NASA vezetője aggódik a SpaceX útja miatt

Fotó: MTI/EPA/Carloine Brehman
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NASA továbbra is tartja a korábban kitűzött, 2025 év végi időpontot az Artemis első holdra szállása kapcsán, ám addig még rengeteg tesztet kell elvégezniük.

A CBS News jelentése szerint bár a NASA továbbra is tartja magát ahhoz, hogy 2025 év végén megkísérlik az Artemis első holdra szállását, addig a SpaceX-nek a Super Heavy rakétával és a Starshippel is számos tesztrepülést végre kell hajtania.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Ennek kapcsán szólalt most meg a NASA egyik vezetője, aki kijelentette, aggályokat vet fel, hogy a jövőbeni tesztek miatt a repülés becslései szerint „valószínűleg” átcsúszik 2026-ra.
Az Artemis 3 holdraszállási küldetés két és fél év múlva indul, ám a SpaceX eddig mindössze egyetlen integrált Super Heavy/Starship rakétát indított, és sajnos ennek az egyetlen repülésnek is megsemmisülés lett a vége, anélkül, hogy elért volna az űrbe.

A vállalat már javában készül a második tesztrepülésre, ám azt egyelőre nem tudni, hogy erre mikor fog sor kerülni. Jim Free, a NASA felfedező rendszerek fejlesztésével foglalkozó vezetője szerdán egy bizottsági ülésen úgy fogalmazott a nagyszabású projekt kapcsán:

„Rengeteg kérdést kapok, hogy meglesz-e a (holdra szállás) időpontja? Nos, előbb repülniük kell, mielőtt bármilyen értékelést kaphatnánk. Még jelentős számú indítás vár rájuk. És ez természetesen aggodalomra ad okot a 2025 decemberi dátummal kapcsolatban.”

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a NASA tavaly indította el első Artemis-küldetését, melynek során egy pilóta nélküli Orion-űrkapszulát küldött a Hold köré és vissza a Space Launch System nehézrakéta első repülése során. Az Artemis 2 küldetés – mely három NASA-asztronautát és egy kanadai pilótát küld hasonló Hold körüli próbarepülésre – a tervek szerint jövő év végén indul útjára.