Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Második helyet szerzett a Puli Holdi Vízszimatoló a NASA versenyének második körében

Fotó: Unsplash / NASA

Czinder Tímea

2022. május 24. - 22:21

Az űrügynökség a tervek szerint több leszállóegységet is útnak indít a Holdra, hogy kis méretű holdjárókkal feltérképezze a holdi erőforrásokat.

Előzmény:

 

Második lett a Puli Space Technologies magyar űrtechnológiai cég vízszimatolója a NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload”, azaz „Drágám, összezsugorítottam a NASA hasznos terhét” verseny második fordulóján, miután az első körben, 2020-ban a Puli névre keresztelt eszköz fődíjat szerzett az űrügynökség kihívásán.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A hasznosteher-tervező pályázat során a NASA olyan megfigyelőeszközök tervezésére hívta fel a magánvállalatokat, amelyek kis robotokon is elférnek, 2021-ben pedig az ügynökség 225 ezer dollárral – azaz több mint 66 millió forinttal – is támogatta a projektet – olvasható a Telex cikkében.

A holdon fontos nyersanyagnak számít a jég, ami megoldást szolgálhat a jövőbeli telepesek vízproblémájára, de elektrolízissel hidrogénre és oxigénre bontva akár üzemanyagként is használható lehet. A Puli eszköze képes mérni a holdi talajban található hidrogén mennyiségét és eloszlását, miközben kis mérete miatt egy két kilós holdjáró aljára is felszerelhető.

A Puli Space Technologies egy éven belül tervezte meg és gyártotta le a használatra kész eszközt, és három darabot már át is adtak tesztelésre a NASA-nak. Most arra várnak, hogy az eszközt jóváhagyják, és a Puli Holdi Vízszimatoló elindulhasson a következő küldetés keretében.

„Büszkék vagyunk az eddig elért eredményekre. (…) Ezzel egyidejűleg jelenleg is zajlik a műszaki egyeztetés egy másik küldetésen való részvételről, itt a cél, hogy már egy éven belül elérjük a Hold déli sarkvidékét, és egy úgynevezett »állandóan árnyékos területen«, mínusz 200 fokos hidegben is végezzünk méréseket”

– közölte dr. Pacher Tibor, a cég alapítója és vezetője.