Mégsem küld a NASA rakétát a Holdra

TÉMÁK:
#hold #NASA #rakéta
A NASA által közreadott kép az Orion amerikai Hold-ûrhajó és hordozórakétája a Kennedy Ûrközpont kilövõállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 30-án. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását mûszaki rendellenesség miatt szeptember 2-re halasztották. A tervek szerint az Orion ûrkapszulát, amely az Artemis-program elsõ, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésû rakétával bocsátják fel. MTI/AP/NASA/Joel Kowsky
Világűr
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Azt követően, hogy meghiúsult a legújabb rakétakilövésük egy üzemanyag-szivárgás miatt, a NASA fontos bejelentést tett.

Az amerikai űrügynökség ugyanis egyértelművé tette szombaton, hogy nem fognak újra próbálkozni a rakéta kilövésével a jelenlegi „lehetőségablakban”, amely jövő hét elején jár le az eredeti dátumok szerint – írja az AFP.

Soron kívül Szoboszlai megint parádésan játszott a Liverpoolban (videó)

Jim Free, a NASA felfedezési rendszerek fejlesztéséért felelős hivatalának egyik tisztviselője kijelentette, hogy a Föld és a Hold pozíciója alapján jövő keddet határozták meg végső határidőnek a kilövésre, így már biztos, hogy nem fog újra rakéta menni a Holdra – egy ideig.

A NASA állítása szerint a következő potenciális lehetőségablakok szeptember 19. és október 4., majd október 17. és 31. között lehetnek, azt azonban nem erősítették meg, hogy ekkor megpróbálkoznak a kilövéssel.

Mint az AFP is megjegyzi, több millióan figyelték, ahogyan a NASA útjának indítja az Artemisz 1 rakétát, azonban csalódniuk kellett, ugyanis a szivárgás miatt lefújták az egészet. Victor Glover asztronauta közölte, jó döntés született a helyzetre tekintettel.

Volt egy ötlet arra vonatkozóan is, hogy hétfőn fogják kilőni a rakétát, azonban ezt is lefújták, miután a mérnökök felfedezték az üzemanyag-szivárgást, valamint azt, hogy a rakéta négy motorjából az egyik túlforrósodott.

A szivárgást egyébként akkor fedezték fel, amikor elkezdték az üzemanyagot a rakétába pumpálni: mivel hárommillió liter ultrahideg hidrogénről és oxigénről van szó, ezért kifejezetten problémás, ha ez szivárog, így ezt nem lehetett máshogy menedzselni – erősítették meg.