A frászt hozza az Apple a boltjaikat fosztogató tüntetőkre

not image

Kulcsár Péter

2020.június.3 - 19:24

A cupertinói vállalat figyelmeztette a fosztogatókat, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket az elkövetőkkel szemben.

A cupertinói vállalat figyelmeztette a fosztogatókat, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket az elkövetőkkel szemben.

George Floyd május 25-i halála óriási felhördülést váltott ki a médiában, amelynek következtében egy hatalmas demonstráció-hullám alakult ki szerte az Egyesült Államokban. Az eleinte csendes tüntetéseket később agresszióba torkolltak, a tömeg egyes tagjai kiváltak és gyújtogatásokba, valamint rablásokba kezdtek.

A dolgok egészen addig fajultak, hogy a demonstrálók egy része saját felelősségüket teljesen figyelmen kívül hagyva betörték a különböző üzletek kirakatait és minden kézzel foghatót eltulajdonítottak.

Az utcai forrongások az Apple-t is érzékenyen érintették – az eladási adatok drasztikusan csökkentek az elmúlt pár napban, ezen kívül pedig a hivatalos viszonteladói boltjaikat is kifosztották a rablók.

A cupertinói cég vezérigazgatója, Tim Cook egy üzenetet küldött az alkalmazottjainak, melyben arról számol be, hogy mélységesen elítéli a rasszizmus bárminemű formáját és szolidaritását fejezi ki George Floyddal és a hozzátartozóival.

Annak ellenére, hogy nemrég újranyithattak az Apple üzletei a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések feloldásának köszönhetően, a vállalat úgy döntött, hogy ismét bezárják a kapuikat a tüntetések miatt, azzal viszont nem számoltak, hogy a fosztogatók fő célpontjává válhatnak.

Az Apple üzleteit sorra rabolták ki Washingtonban, Los Angelesben, San Franciscóban, New Yorkban és Philadelphiában, az agresszív tüntetők szinte mindent elloptak ezekről a helyekről. A cég arra kényszerült, hogy azonnali hatállyal visszavonja a készleteit a boltok polcairól, sok esetben azonban már túl későn reagáltak.

Az Apple készülékei mindig is híresek voltak a biztonságukról, erről pedig a lázadások hevében úgy látszik, megfeledkeztek a tolvajok. A Twittert és az Instagramot is bejárták a lopott iPhone-okról készült fényképek, amelyeken jól kivehető, hogy az okostelefonokat képtelenek bekapcsolni az illetők és a következő üzenet fogadja őket minden egyes indításkor:

“Ezt az eszközt deaktiváltuk és nyomon követjük. Értesíteni fogjuk a helyi hatóságokat.”

Lehetséges, hogy ezek az iPhone-ok és egyéb készülékek szét lesznek szerelve, az alkatrészeit pedig a rablók a fekete piacon eladják majd, azonban a nyomkövető rendszer segítségével minden esetben kideríthető lesz, pontosan milyen címen tartózkodott az elkövető.

Az Apple könnyedén lefülelheti a fosztogatókat, akik komoly szankciókra számíthatnak. Garázdaság és rablás miatt sokakra akár 5-10 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak a súlyos pénzügyi bírságon felül.

A zavargások rámutattak arra is, hogy az emberi naivitás és felelőtlenség sokszor határtalan – lopás előtt először részletesen át kellett volna gondolniuk a következményeket azoknak, akik könnyelműen hazavittek egy-két drága Apple-készüléket.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/hiaba-a-kijarasi-tilalom-tovabb-tuntetnek-es-fosztogatnak-new-yorkban/