Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Tudományos kutatások igazolják a sárgarépa rendszeres fogyasztásának egészségügyi előnyeit

Tudományos kutatások igazolják a sárgarépa rendszeres fogyasztásának egészségügyi előnyeit

Tudományos kutatások igazolják a sárgarépa rendszeres fogyasztásának egészségügyi előnyeit
Fotó: Unsplash/Jonathan Pielmayer

A Harvard Egyetem kutatói szerint a rendszeres sárgarépafogyasztás 68 százalékkal csökkentheti a stroke kockázatát.

Az egészségügyi szakemberek régóta hangsúlyozzák a sárgarépa jótékony hatásait, ugyanakkor egy friss tanulmány minden eddiginél átfogóbban mutatja be ennek az egyszerű zöldségnek a szervezetre gyakorolt pozitív következményeit. 

A sárgarépában található béta-karotin, valamint az A-, C-, K- és B8-vitamin mellett számos ásványi anyag, többek között folsav, kálium, vas, réz és mangán is megtalálható ebben a könnyen beszerezhető zöldségfélében.

Szemegészségtől a rákmegelőzésig

A sárgarépában található A-vitamin és béta-karotin kiemelkedő szerepet játszik a látás megőrzésében, emellett hatékonyan véd a makuladegeneráció, a glaukóma és a szürkehályog kialakulása ellen. A zöldségben található karotinoidok antioxidáns hatása pedig jelentősen csökkenti a tüdő-, vastagbél- és prosztatarák kialakulásának veszélyét.

A magas vérnyomással és szívbetegségekkel küzdők számára különösen ajánlott a sárgarépa rendszeres fogyasztása, mivel béta-karotin, alfa-karotin és lutein tartalma szabályozza a koleszterinszintet. A májat érintő pozitív hatások között említésre érdemes a méregtelenítő funkció támogatása, valamint a zsíros májbetegség megelőzése, ami a hepatitisz, cirrózis és kolesztázis kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul.

Bőregészség és fiatalság megőrzése

A szakemberek szerint a sárgarépa bőrre gyakorolt jótékony hatása elsősorban magas A-vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhető. A zöldség természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzással szemben, emellett elősegíti a kollagéntermelést, ami a bőr rugalmasságának megőrzésében játszik kulcsszerepet. A rendszeres fogyasztás mellett külsőleg alkalmazva is kifejti hatását méz és reszelt sárgarépa keverékéből készült pakolás formájában.

A sárgarépában található élelmi rostok hatékonyan támogatják az emésztőrendszer működését is, megelőzve olyan kellemetlen tüneteket, mint a puffadás vagy a gyomorégés. Noha a zöldség természetes cukortartalma viszonylag magas, a benne található karotinoidok segítik a vércukorszint szabályozását, így cukorbetegek számára is biztonságosan fogyasztható.