Napenergiával működő kétéltű léghajót mutattak be

Lazzarini Design Studios
not image

Kulcsár Péter

2022. január 14. - 16:00

A Lazzarini Design Studio legújabb fejlesztése, az Air Yacht névre keresztelt alkotás egy lebegő katamarán, amely két héliummal töltött léghajó révén képes repülni.

Pierpaolo Lazzarini olyan extravagáns tervekről ismert, mint a hattyú ihlette Avanguardia és a The Shape nevű üreges szuperjacht, amelyek elnyerték a dollármilliomosok kegyeit, hiszen rengeteg előrendelést kaptak a nem mindennapi járművek kapcsán.

Az Air Yacht újdonságnak számít Lazzarini szokatlan, fényűző terveinek garmadájában – az úszó katamaránt két, egyenként 150 méter hosszúságú léghajó emeli a magasba, amelyek egy 80 méter hosszú központi hajótest két oldalához kapcsolódnak.

A központi hajótest 10 méter széles, és 360 fokos panoráma kilátást biztosít az égboltra és az alatta lévő talajra. A központi hajótestben található a pilótakabin, az étkező és a nappali, míg a két léghajó egyenként öt saját fürdőszobás, hatalmas ablakokkal ellátott vendégszobát foglal magában, melyekbe összesen 22 utas férhet el kényelmesen.

Az ikerléghajók úgynevezett kaptárakra vannak osztva, amelyekben akár 400 ezer köbméter sűrített héliumgázt tárolhatnak – ez lehetővé teszi, hogy az Air Yacht valamivel több mint 48 órán keresztül 111 km/órás sebességgel repüljön, mielőtt újratankolásra lenne szüksége.

Amikor a vízen vitorlázik, az Air Yacht 9 km/órás sebességgel halad. A középső hajótest tetején egy helikopterleszálló található, feltehetően azoknak az utasoknak, akiknek 60 csomónál valamivel gyorsabban kell eljutniuk oda, ahová szeretnének.