500 milliárd forintból építhetik meg a világ egyik legnagyobb napelemfarmját

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 18. - 20:46

Két megyén átívelő, több mint 5 260 hektár alapterületű napelemfarmot hozhatnak létre az USA-ban az úgynevezett Mammoth Solar projekt révén.

Az új napelempark az előzetes tervek szerint 2024-re készülhet el Indiana államban, a kormány pedig 1,5 milliárd dollárt különített el a program számára, így lényegében a világ egyik leghatalmasabb zöld farmját hozhatják létre – írta az AP hírügynökség.

A Mammoth Solar segítségével rengeteg áramot generálhatnak, miközben 500 új munkahelyet teremthetnek, nem beszélve arról, hogy környezetbaráttá varázsolhatják a szénalapú energiatermelést.

Ha minden az előzetes tervek szerint halad, 2023 közepére a farm egy része már működőképes lesz, és 400 megawatt energiát generálhatnak, ezáltal legalább 75 ezer háztartásnak biztosíthatnának áramot.

A világ jelenlegi legóriásibb napelemparkja Indiában üzemel 5 700 hektáron, Ausztráliában pedig egy jóval masszívabb kiterjedéssel rendelkező, 12 000 hektáros farm építésébe kezdtek, amivel felülmúlhatják az összes létesítményt.

A Mammoth Solar összesen 2,85 millió napelemből fog állni, míg a teljesítményüket 1,65 gigawattra becslik, amivel akár egy milliós lakosságú metropoliszt is el tudnának látni megfelelő mennyiségű villamos energiával.