Nanorészecskés koronavírus-vakcina klinikai tesztjei kezdődtek meg az USA-ban

Illusztráció/MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.április.12 - 20:36

A nanorészecskés módszerrel előállított oltóanyagok nemcsak Sars-CoV-2-től, hanem más koronavírus-típusoktól is megvédhetnek minket.

Megkezdődtek az első fázisú klinikai tesztjei annak a vakcinának, ami a remények szerint a ferritin nevű fehérjének köszönhetően sokrétű védettséget nyújthat a covid-törzsek mellett egyéb koronavírusokkal szemben is.

A MedicalXpress orvosi szaklap riportjából kiderült, hogy a tüskeferritin-nanorészecske oltás repetitív módon újra felismerteti az immunrendszerrel a tüskeproteint, így a folyamatos találkozások miatt erősebb védelem alakulhat ki.

Kayvon Modjaard, a vakcina egyik fejlesztője elmondta, már azelőtt, hogy megismerték volna a koronavírustörzseket, aggodalommal követték más koronavírus-fajták terjedését is:

“Feltétlenül szükségünk volt egy széleskörűen védelmet nyújtó vakcinára, ami nemcsak a jelenleg pandémiát okozó patogén, hanem más koronavírusok és variánsok ellen is kellő védelmet kínál.”

Laboratóriumi vizsgálatok alapján a védőoltás semlegesítő antitestválaszt ad Sars-CoV-2-vel szemben, illetve további két variánsra, így Sars-CoV-1-re is negatívan hat, ami biztató hírként értékelhető.

Jövő héttől kezdődően 72 egészséges, 18-55 év közötti önkéntesen fogják tesztelni a védőoltást, a résztvevőket pedig szokásosan két csoportba osztják, így lesznek olyanok is, akik hatástalan placebokezelésben részesülnek majd.