Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Nanocsövekből álló kütyüvel előrejelezhető a szívroham és az agyvérzés

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 19. - 20:54

A kardiovaszkuláris megbetegedések számítanak világszerte a leggyakoribb halálozási oknak, amelyeket főként az idősödéssel és a helytelen táplálkozással járó érelmeszesedés idézhet elő.

Az öregedés természetes része az arteroszklerózis folyamata, mely során az érfalakra plakkok rakódnak le. Ezek a lepedékszerű, kemény képződmények beszűkítik az ereket, megemelik a vérnyomást, ezáltal megnövelik a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

Meglepő módon a szervezet hasznos immunsejtjei termelhetik az úgynevezett sérülékeny plakkokat, amelyek akkor keletkeznek, amikor az immunrendszer megpróbálja eltávolítani a káros lerakódásokat az erek belső felületéről.

A plakkok felhalmozódása repedéshez vezethet, melynek következtében érelzáródás jöhet létre, ami minden esetben vérrögösödést okoz, ami súlyos tünetekkel járó életveszélyes állapotot idézhet elő.

A Michigan Állami Egyetem kutatói ezt a folyamatot szerették volna megakadályozni, és a szóban forgó immunsejteket úgy módosítani, hogy végül hasznunkra váljanak. Ehhez szénszálból álló nanocsövecskékből szerkesztett nanorészecskéket alkalmaztak, amit az erekbe ültettek.

Amint elfoglalták végső pozíciójukat, fénysugarakat irányítottak feléjük, és mivel a nanorészecskék ennek hatására ultrahangot bocsátottak ki, egy transzduktor segítségével fel tudták a jeleket fogni, és időben értesültek a plakk jelenlétéről.

Mindezekből kifolyólag elkerülhető a stroke és a szívroham, valamint időben érzékelhető az életveszélyes állapot, így órákkal az esemény bekövetkezése előtt felkereshetik az érintettek az orvosokat, akik elláthatják a pácienseket.