Nagyon jó a Galaxy S21, csak tönkre ne menjen

not image

Borbély Fanni

2021. február 10. - 22:30

Darabokra szedte az iFixit csapata a Galaxy S21-et, a Youtube-ra feltöltött videójuk alapján kiderül, ha valamire vigyázni kell a telefonnal kapcsolatban, az az, hogy véletlenül se menjen tönkre.

A Samsung január 14-én mutatta be az új csúcskategóriás Galaxy S21 szériát, az iFixit csapata pedig rá is ugrott az okostelefonra, hogy megvizsgálják, mennyire javítható a készülék. A csatormán egyébként rendszeresen láthatunk újabb és újabb telefonokkal kapcsolatos teardown videókat, nem meglepő tehát, hogy a Samsung Galaxy S21-et sem kímélik.

A HVG azt írja, vizsgálat rögtön pozitívumokkal indult, amik leginkább a mobil azon tulajdonságainak köszönhetőek, melyek épp, hogy a modell vonzereje ellen dolgoznak, ha a mindennapi használatot vesszük figyelembe. A csúcstelefont ugyanis műanyag hátlappal és lapos képernyővel látták el, amik manapság egyre kevésbé jellemzőek a hasonló kategóriában induló versenyzőkre, a javíthatóság tekintetében viszont jó pontokat érnek.

A műanyag hátlapot ugyanis egyszerűbb eltávolítani, ha a készülék belső részéhez kell hozzáférnünk, mint a sérülékenyebb és máshogy rögzített üvegborításokat, a lapos kijelző pedig kisebb valószínűséggel reped meg, ha le kell választani a mobil keretéről.

Vadonatúj Samsung Galaxy készülék érkezik jövő héten

Az iFixit szerint az is nagyszerű dobás, hogy számos alkatrész moduláris és szabvány típusú csavarokat kapott a mobil, cserébe viszont a leggyorsabban elhasználódó és legkönnyebben megsérülő alkatrészekhez a legnehezebb hozzáférni, ha az S21 javítására lenne szükség. Annak ellenére is igen törékeny és nehezen eltávolítható a kijelző, hogy a modellt nem a hajlított változattal látták el, az akkumulátort pedig a szokásosnál erősebb ragasztóval rögzítették.

A csapat az USB-C portra is panaszkodott, hiszen ha egy telefont ilyennel látnak el, a különálló fejhallgató-csatlakozó hiánya miatt általában könnyebben kopik el az alkatrész. A 2014-ben bemutatott port különben nem újdonság, többek között a Samsung Galaxy korábbi modelljei, a Huawei és a Xiaomi is Type-C csatlakozóval látja el telefonjait évek óta, előnye például, hogy sokkal gyorsabb töltésre és adatátvitelre képes, mint elődei, szimmetrikus a két oldala, így nem kell a megfelelőt keresgélni, és egyetlen kábel rengeteg különböző eszközhöz alkalmas – mint például az Apple laptopjaihoz.

Az iFixit végül botrányos 4 pontra értékelte a 10-ből a Galaxy S21-et, aminél még az iPhone 12 is többet kapott, ami azért súlyosbító körülmény, mert az Apple kimondottan nehezen javítható eszközöket gyárt.