Nagyjából 600 milliárd tonna jég olvadt el az elmúlt nyáron Grönlandon

not image

Takács Petra

2020. április 6. - 07:46

A legtöbb tudós számára Grönland a viszonyítási pont, ha a klímaváltozást vizsgálják, egy olyan hely, ahol a legtöbb bizonyítékot tudják gyűjteni a jelenség negatív hatásairól.

Az elmúlt nyár Grönland számára soha nem látott módon meleg évszak volt, olyan hőmérsékletekkel, amik minden eddigi rekordot megdöntöttek, ez pedig körülbelül 600 milliárd tonna jég elolvadásához vezetett. A legújabb tanulmányok szerint ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy két hónap alatt 2.2 milliméterrel megemelje a tengerszintet világszerte.

A NASA sugárhajtású repülőkkel foglalkozó laboratóriuma (JPL) és a Kaliforniai Egyetem közös tanulmánya során megvizsgálták a műholdas adatokat, amik meglepően nagy mennyiségű olvadást mutattak ki. A tavalyi év volt a legmelegebb az északi sark történetében, az éves tengeri jégmennyiség pedig a második legalacsonyabb a mérések óta.

„Azzal tisztában voltunk, hogy a tavalyi év kifejezetten meleg volt Grönlandon, ami a legtöbb területen jelentős mennyiségű jeget felolvasztott”, mondta Isabella Velicoga, a JPL szeniortudósa és a Kaliforniai Egyetem professzora, majd hozzátette, hogy a számok hatalmas aggodalomra adhatnak okot.

A tanulmányhoz olyan műholdas adatokat használtak fel, amelyek eredetileg a Föld gravitációs mezejében bekövetkező változásokat vizsgálja, amiket a tömegváltozás okoz. A műhold adatai kimutatták, hogy a tavaly nyáron vizsgált jégveszteség készterese annak, ami Grönland 2002 és 2019 közötti átlagának volt tekinthető.

Nem csak Grönlandon, hanem az Antarktiszon is jelentős tömegveszteség ment végbe a kutatók szerint: „Az Antarktiszton a jég olvadásának üteme változatlan, ami azért problémás, mert ez további tengerszint emelkedéshez fog veszetni”, jelezte Velicogna, aki szerint az Antarktisz keleti felén viszont tömegnövekedést figyeltek meg, ami a kiugró mennyiségű hóesésnek köszönhető.

Az egész világ körül olvadnak a gleccserek a globális felmelegedés miatt, és Grönland az egyik legérintettebb terület ebben. Egy tavalyi tanulmányban például azt mutatták ki, hogy Grönlandról hétszer olyan gyorsan tűnik el a jég, mint az 1990-es években, ami az emelkedő tengerszintek miatt 400 millió embert fenyegethet jelentős áradásokkal az évszázad végére.

Egy másik tanulmány szerint Grönland belső régióiban viszont vastagodik a jégsapka, ám ezek a jégsapkák lyukacsosak, vagyis a megolvadt víz keresztül tud szivárogni rajtuk, ugyanakkor az extra vastagság meggátolja, hogy átjusson a jégen, szóval a víz így egyenesen az óceánba szivárog.

A világ figyelme most ugyan a koronavírusra szegeződik, ám ez a tanulmány is megmutatja, hogy tisztában kell lennünk a globális felmelegedés következményeivel, amik egyre elkerülhetetlenebbnek tűnnek. Több ország a Párizsi Egyezmény keretein belül megegyezett abban, hogy minden megtesznek azért, hogy a hőmérséklet emelkedését két Celsius-fok alatt tartják, ám további lépések lesznek szükségesek, hogy ne történjen a jelenleginél is nagyobb baj.

A tanulmány a Geophysical Research Lettersben publikálták.

Egy friss tanulmánya szerint pedig őserdők nőhettek a ma ismert Déli-sarkon:

https://liner.hu/hatalmas-esoerdok-nohettek-a-deli-sark-kozeleben/