Meghalt egy nagyapa, miután fiatalok swattolták az otthonát

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 06:20

A 60 éves Tennessee államban lakó Marking Herring szívinfarktust kapott, miután a rendőrség lerohamozta otthonát – az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

A WRKN riportjából kiderült, hogy a férfit swattolták, ami azt jelenti, hogy valaki szándékosan azzal tárcsázza fel a rendőrségi segélyhívót, hogy egy adott címen erőszakos bűncselekményt követtek el, ezért vezényeljék ki a SWAT kommandót a helyszínre.

Herringre valószínűleg azért orrolhattak meg, mivel a Twitteren az értékes és sokak által birtokolni kívánt @tennesseefelhasználói névvel szerepelt, amelyre több százmillió júzer ácsingózik.

A korábban ismeretlen elkövetőket a rendőrségnek nemrég sikerült azonosítaniuk. Az egyikük Shane Sonderman volt, aki az incidens idejében még kiskorúnak minősült – ő gyűjtötte be a férfi részletes adatait, úgymint a címét, a testvére és felesége hollétét, valamint még egy Discord-szobát is létrehozott, ahová feltöltötte az információkat.

Sonderman azóta már rácsok mögé került, jelenleg a bírósági ítéletre vár. Ha bebizonyosodik, hogy valóban ő tervelte ki az egészet, akár életfogytiglanig tartó szabadságvesztéssel is szankcionálhatják, és a börtönből leghamarabb csak 20 év múlva jöhet ki.

A fiatalnak ezen kívül még legalább öt másik áldozata lehetett, köztük brit férfiak, akik azonban szerencsére nem haltak bele a swattolásba, mivel időben észrevették, hogy rossz címre érkezhettek a kommandósok, ezért el tudták magyarázni, hogy minden bizonnyal félreértés történt.

2018-ban hasonló módon hunyt el egy ártatlan fiatal, akkor a 26 éves Tyler Barriss több bombafenyegetéssel kapcsolatos telefonhívást intézett a rendőrség irányába Andrew Finch meggyanúsításával, ami azzal végződött, hogy a 28 éves fiatal férfit lelőtték, holott semmit sem követett el.