Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Nagy Márton szerint a kamatstop a családoknak és a pénzügyi szektornak is előnyös

TÉMÁK:
#nagy márton
Fotó: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos
Gazdaság
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első félévében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit a kormány intézkedésének köszönhetően nem kell kamatként megfizetni. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményt adott ki, amelyben emlékeztetett, hogy a kormány ezért 2023. június 30-ig meghosszabbította a 2022 januárjában bevezetett kamatstopot, valamint arról is döntött, hogy kiterjeszti annak hatályát. 

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Ez azt jelenti, hogy a kamatstop már a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől.

Kiemelte, hogy így a kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetnie, amelyből 284 ezret tesz ki a kamatstop hatálya alá eddig is tartozók száma, és további 66 ezret tesz ki az érintettek köre. 

Ez összesen 80 milliárd forintot jelent a családoknak 2022-ben, 2023 első felében pedig több mint 60 milliárd forintot. 2022-ben a kamatstopnak köszönhetően 2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első félévében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit a kormány intézkedésének köszönhetően nem kell kamatként megfizetni. 

Megosztotta azt is, hogy a kamatstop intézményének megszűnését követően a kamatok a szerződésekben meghatározott szintre állnak vissza. A döntés a pénzügyi szektornak is előnyös, hiszen a bedőlő hitelek komoly kockázatot jelentenének minden szereplő számára.

„A Kormány továbbra is folyamatosan vizsgálja, hogy milyen eszközökkel védheti meg leghatékonyabban a magyar lakosság biztonságát, és a magyar gazdaság versenyképességét” – jelentette ki. 

Hozzátette: „Ezért védtük meg a rezsicsökkentést, ezért hosszabbítottuk meg az üzemanyag-árstopot és az élelmiszer-árstopot, ezért emeljük a nyugdíjakat és emiatt indítottuk el az energiaintenzív kkv-k támogatási programját is”