Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Nagy jövő előtt áll az új vecsési olajkút, az eredmények biztatóak (videó)

TÉMÁK:
#MOL #Pest megye
Fotó: A kitermelt kőolajat fejtik át szállítójárműbe a Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja bemutatásán 2022. november 28-án. A Mol, amely jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatófúrások sikerrel zárultak. Vecsésen november 11-én kezdődött meg a próbatermelés, mára naponta 100 köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amelyet naponta tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Vecsés-2 a cég harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja, amely képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A hazai olajvállalat nemrég fedezett fel Vecsés alatt 2100 méterre egy olajmezőt, ahonnan már meg is kezdték a próbatermelést, amely által naponta 600 hordónyi nyersanyagot tudnak kitermelni (ez három tartályautónyi mennyiséget jelent).

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

A vállalat tájékoztatása alapján ez a szám 700-1000 hordónyira is emelkedhet a közeljövőben, amennyiben reálisan közelítik meg a dolgot, s ez azt is jelenti, hogy 10 százalékkal nőhet a Mol, míg 5 százalékkal emelkedhet Magyarország kőolaj-kitermelése.

A Vecsés-2 nevet viselő olajkút a cég harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja, amely képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését, emellett azt tervezik, hogy további kutakat is fúrnak a területen – derül ki a Mandiner beszámolójából.

A kezdetekről Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója is megosztott néhány információt az M1 Híradónak. Állítása szerint hosszú éveken át tartó előkészületek után a nyár folyamán fúrták le a kutat, ami körülbelül egy hónapot vett igénybe.

Majd augusztus végén felszínre is került a kőolaj, amit újabb szükséges vizsgálatok követtek. Végül november 11-én állították termelésbe a kutat, s ahogy egyre jobban megismerik a mezőt, úgy a várakozásaik szerint növelni is tudják majd a hozamot.