Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Nagy-Britannia többfunkciós helikoptereket biztosít Ukrajnának

TÉMÁK:
#Nagy-Britannia
Fotó: Egy NH 90 NTH Sea Lion tengerészeti szállítóhelikopter a német haditengerészet új, NH 90-es helikoptereinek hadrendbeállítási ünnepségén az észak-németországi Nordholz támaszpontja fölött 2020. június 25-én. Az új típus a Sea King helikoptereket váltja a német haditengerészetnél. MTI/EPA/Focke Strangmann
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A védelmi minisztérium szerint az elmúlt hat hétben kiképezték az ukrán személyzetet a gépek irányítására és karbantartására.

Ben Wallace brit védelmi miniszter nemrégiben bejelentette, miszerint Oroszország inváziója óta ez lesz az első alkalom, hogy Nagy-Britannia pilóta által irányított repülőgépeket küld a háború által sújtott Ukrajnába.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

A BBC szerint ennek értelmében három Sea King többfunkciós helikoptert fognak biztosítani, amelyeket az ukrán csapatok elsődlegesen kutató-mentő feladatok ellátásra terveznek bevetni, s ezek közül az első már meg is érkezett az országba.

A védelmi minisztérium azt is megerősítette, hogy az elmúlt hat hétben kiképezték az ukrán személyzetet a gépek irányítására és karbantartására, így készen állnak arra, hogy átvegyék és használatba vegyék őket.

Wallace bejelentése Oslóból érkezett, ahol több szövetségessel is találkozik, hogy megvitassák a Kijevnek nyújtott folyamatos katonai támogatást, majd hozzátette, hogy a légi járművek mellett 10 ezer tüzérségi lőszert is küldenek – írta a The Guardian.

A bejelentésre azután került sor, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök az ukrán fővárosban tett látogatása során ismertette az új, 50 millió euró értékű védelmi segélycsomagot, amely 125 légvédelmi ágyút, illetve az irániak által leszállított drónok elleni védekezéshez szükséges felszerelést tartalmaz.