Készülnek a brit forgatókönyvek is Oroszország visszaszorítására

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 29. - 09:32

Az ukrán válságra Nagy-Britannia is reagál, a védelmi minisztérium már készíti a forgatókönyveket Oroszország ellen. 

A brit védelmi minisztérium elkészítette a legújabb forgatókönyveket Oroszország visszaszorítására, amelyeket Boris Johnson miniszterelnök még ezek a héten mérlegelni fog. Ezek között olyan is van, amelyben több NATO-csapatot küldenének Kelet-Európába.

Az Oroszország elleni szankciók kidolgozására a miniszterelnök adott utasítást, miután a múlt héten magas rangú hírszerzők tartottak számára eligazítást, ezután felkérte a védelmi minisztert és a biztonsági főnököket a további védekező katonai lehetőségek felvázolására. 

„A védelmi minisztériumban tartott megbeszélésen a legfelsőbb katonai vezetők egy sor lehetőséget mutattak be a régióban növekvő orosz agresszióval szembeni enyhítésre, beleértve az új telepítéseket és a NATO védelmének megerősítését. A miniszterelnök a hétvégén mérlegeli ezeket a lehetőségeket” – mondta egy forrás a SputnikNews-nak. 

Moszkva és London viszonya az elmúlt hetekben megromlott, a brit hatóságok azt állították, hogy Oroszország Ukrajna lerohanását és bábkormány felállítását tervezi Kijevben. Az Egyesült Királyság még Jevhen Murajev volt ukrán törvényhozót is megnevezte, mint potenciális jelöltet az ukrajnai oroszbarát kormány élére, annak ellenére, hogy Moszkva 2018-ban szankciókkal sújtotta őt.

A brit média szerint a kabinet az eszkaláció közepette fontolóra vette, hogy Oroszországot kizárja a SWIFT bankközi rendszerből, és korlátozásokat vezet be az Északi Áramlat-2 gázvezetékre.