Nagy adag védőoltással fogja ellátni Európát a brit gyógyszergyár

not image

Nagy Noel

2020.június.15 - 06:40

A szombati nap folyamán megszületett az egyezség az AstraZeneca gyógyszeripari óriási és az európai országok kormányai között, hogy a vállalat fogja ellátni a régiót a potenciális koronavírus elleni védőoltásukkal, amennyiben az sikeresnek bizonyul.

A szombati nap folyamán megszületett az egyezség az AstraZeneca gyógyszeripari óriás és az európai országok kormányai között, miszerint a vállalat fogja ellátni a régiót a potenciális koronavírus elleni védőoltásukkal, amennyiben az sikeresnek bizonyul.

A brit gyógyszergyártó az egyik olyan vállalat, amely a koronavírus elleni védőoltás fejlesztésének frontvonalán harcol, és már korábban bejelentették, hogy az Oxfordi Egyetem által kikísérletezett ellenszer legyártásában oroszlánrészt fognak vállalni, állításuk szerint különösebb profitszerzési célzat nélkül.

Az AstraZeneca és az Európai Inklúzív Vakcinaszövetség (IVA) – egy Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia által létrehozott csoport, amely arról fog gondoskodni, hogy minden Európai Uniós tagállam részesüljön a védőoltás disztribúciójából – között megköttetett üzlet egyelőre 400 millió adag vakcinára szól, aminek leszállítása 2020 végétől kezdődhet meg.

Az Európai Uniós tagállamok egészségügyi miniszterei között lezajlott pénteki találkozón egy másik fontos döntés is megszületett, melynek értelmében az IVA egyesíteni fogja erejét az Európai Bizottsággal, hogy sokkal hatékonyabban tudják koordinálni a későbbi disztribúciós tevékenységeket.

Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot egy hivatalos közleményben tett ígéretet arra vonatkozóan, hogy rövidesen megkezdik európai partnereik számára a gyártási folyamatokat, amitől azt remélik, hogy amint elkészül a védőoltás, szinte azonnal széleskörben elérhetővé tudják tenni.

Nem ez az első nagyobb üzlet a brit gyógyszeripari óriási részéről, hiszen korábbi egyezségeivel együtt már hatalmas, 2 milliárd adag védőoltásra szóló célban egyeztek meg, melyekhez olyan támogatókat is sikerült szerezniük, mint Bill Gates, vagy az Egyesült Államok kormánya.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-vesztegzar-a-hagyomanyos-influenza-ellen-is-hatasosnak-tunik/