Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $
Fotó: Unsplash/Kanchanara A kép illusztráció.

A NAFO netsereg kutyás mémekkel veszi fel a harcot az orosz propagandával

Szerző: Borbély Fanni

Megalakult egy internetes sereg, mely kutyás mémekkel kívánja felvenni a harcot az orosz propagandával, és eddig sikerült egymillió dollárt gyűjteniük az ukrán fegyveres erők számára.

not image

Borbély Fanni

2022. október. 30 - 19:46

Míg a NATO fegyverekkel, rakétákkal és tankokkal segíti az ukrán fegyveres erőket, addig a közösségi médiában megalakult egy netsereg, mely információs háborút vív NAFO néven: North Atlantic Fella Organisation, vagyis az Észak-atlanti Haverszervezet elnevezéssel.

A NAFO tagjai a Twitteren üldözik az orosz tisztviselőket, és minden alkalommal, amikor egy oroszt hazugságon kapnak a háború kapcsán, rendre Shiba Inus mémekkel szórják meg őket – a mémeken túl azonban nemes célt is kitűztek, és hatalmas összegeket gyűjtöttek össze, hogy lőszert és harci járműveket vásároljanak az ukrán erőknek.

Mindemellett abban is segédkeznek, hogy a háború továbbra is globális reflektorfényben maradjon: a NAFO egyetlen, kifejezetten az orosz hadsereget és tisztviselőket kifigurázó Twitter-felhasználóból mára egy több ezer fős globális online jelenséggé nőtte ki magát, és olyan magas rangú politikusokkal van kapcsolatban, mint Ben Wallace brit védelmi miniszter és Kaja Kallas észt miniszterelnök.

A NAFO egy titkos CIA-projekt? A válasz egyértelműen: nem

A NAFO egyik tagja, egyben az amerikai hadsereg egyik veteránja a Sky Newsnak nyilatkozva úgy fogalmazott munkásságukról:

“Nem szeretem a zsarnokoskodókat, és nyilvánvalóan gonoszság, amit az oroszok már nagyon régóta csinálnak. Nagyra értékelem, amit az ukránok katonailag véghez vittek, ez pedig csak egy jó lehetőség volt arra, hogy megpróbáljunk enyhíteni ezen a helyzeten.”

A mintegy 100 főből álló netsereg éjjel-nappal azon dolgozik, hogy friss Shiba Inu mémeket készítsen hálából azoknak, akik Ukrajnának adományoznak. A Twitter-felhasználók képernyőfotókat készítenek adományaikról, majd tweetjükben egy #fellarequest hashtaggel jelzik, hogy milyen mémet szeretnének – a NAFO-tagok pedig eleget téve kérésnek, közzéteszik a legújabb mémeket.

A NAFO több mint egymillió dollárt gyűjtött Ukrajnának

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen valós hatást értek el a srácok, ezt pedig a több mint egymillió dolláros adománygyűjtés is megválaszolja: az egyik “haver” megosztotta, működésük óta már segítettek az ukrán egységeknek életmentő felszerelésekhez jutni, amivel egyébként nem rendelkeznek, legyen szó testpáncélról, drónokról, füldugókról, vagy épp elsősegélykészletekről.

A NAFO által összegyűjtött pént jelentős részét a Grúz Légiónak adományozták, egy külföldi önkéntes egységnek, mely már 2014 óra harcol Ukrajnában a keleti fronton.

A netsereg főként arról híresült el, hogy masszív online szóváltásokat tett a gyakran nagyotmondó orosz tisztviselőkkel, főként Mihail Uljanov diplomatával, aki megszegte az internet egyik legfontosabb íratlan szabályát: soha ne keveredj vitába valakivel, aki kigúnyolt.

A NAFO egy elég aktív mozgalommá nőtte ki magát

A NAFO társalapítója, Matt Moores úgy fogalmazott, a csoport “világszerte mindenkinek – aki érdeklődik és rendelkezik internetkapcsolattal – lehetőséget ad a részvételre”. Meglátása szerint a csoport ereje abban rejlik, hogy nem arra fókuszálnak, hogy mondatról mondatra megcáfolják a hamis állításokat és vitatkozzanak arról, mi igaz és mi nem, hanem inkább “odamegyünk és azt mondjuk, “hé, ez hülyeség”.

“És abban a pillanatban, amikor valaki egy mémkutyának válaszol a neten, máris vesztett.”

Noha nem katonai szövetség, sőt, névadójuk, a NATO nyomán a NAFO-sok ugyanazon alapelveket vallják, nevezetesen az 5. cikkelyt:

“Ha valamelyik tagot fenyegetés éri, akkor tweetelheti az #article5 hashtaget, és a többi haver a segítségére siet.”

A NAFO mára olyan elismert politikusok körében is népszerű, mint például az észt miniszterelnök, Kaja Kallas, aki a múlt hónapban azt tweetelte:

“Üdvözletem a #NAFOfelláknak – nagyszerű munkát végeztek a hamis felvételek és az orosz propaganda ellen, és pénzt gyűjtenek Ukrajna védelmére.”

Ben Wallace brit védelmi miniszter is egészen közel került a NAFO-hoz, és egy róla és ukrán kollégájáról, Olekszij Reznyikovról készült mémre válaszul azt írta:

“Megtiszteltetés! Megyünk előre!”