Dollár
428,93 Ft
Euró
420,87 Ft
Font
476,73 Ft
Bitcoin
19,366 $

Múzeumlátogatás receptre: kultúrális programokkal segítenének a Covid-stresszben szenvedőknek Brüsszelben

Fotó: Unsplash/Andrew Neel
not image

Takács Petra

2021. szeptember 6. - 01:46

Egy három hónapos kutatás keretében múzeumlátogatást írhatnak fel a Covid-stresszben szenvedőknek az orvosok Brüsszelben.

A belga főváros legnagyobb kórházában, a Brugmann kórházban a koronavírus-járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek öt ingyenes látogatást ajánlanak fel a város múzeumaiban – adta hírül a The Guardian online kiadása.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

Az eredményeket jövőre publikálják, a projektet pedig kiterjesztik, amennyiben sikeresnek mutatkozik a kiégésnek és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésében.

Brüsszel kultúráért felelős vezetője, Delphine Houba elmondása szerint a kutatást a kanadai Québecben végzett hasonló projekt inspirálta, amelynek során az orvosok évente 50 múzeumlátogatást javasoltak pácienseiknek.

“A koronavírus-járvány miatti krízishelyzet fokozta a stresszt, a kiégést és más patológiás tüneteket, ami hangsúlyozza az ilyen projektek fontosságát” – mondta Houba a L’Echo című belga lapnak.

A projektben részt vesz a Grand-Place-on lévő közintézmények mellett a Divat és Csipke Múzeum, a Csatornamúzeum, a Garderobe Manneken Pis, valamint a Kortárs Művészeti Központ.

Houba elmondta, reméli, hogy a jövőben magánmúzeumok és -gyűjtemények is csatlakoznak a projekthez. “A döntés az övék a próbavizsgálat eredményei alapján” – tette hozzá.

Forrás: MTI