Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Ha már most esélytelennek tűnik a júniusi műszaki, érdemes legalább időpontot kérni

Twenty20

Bense Róbert

2022. június 15. - 06:29

Még mindig csaknem 883 ezer autó vár friss műszaki vizsgára.

Ahogy az várható volt, rengetegen hagyják az utolsó pillanatra a moratórium lejártával ismét kötelezővé váló érvényes műszaki megszerzését, a vizsgaállomások pedig vélhetően nem fogják bírni az elkövetkezendő hetek dömpingjét.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

A „covid-műszaki” – ezzel hirdettek ugyanis rengeteg rossz állapotú eladó autót az elmúlt években – július 1-től már a múlté, a rendőrök pedig ismét büntethetnek a lejárt érvényesség miatt, melnyek összege ráadásul jóval fájdalmasabb lehet a vizsga díjánál, hiszen a hatóságok akár 150 ezer forintot is kiszabhatnak.

Ennek a közel 900 ezer autónak viszont még akkor is kivitelezhetetlennek tűnik a levizsgáztatása az elkövetkezendő néhány hétben, ha abból legalább 200-300 ezret el sem visznek a vizsgabázisra, mert eleve olyan állapotban van, hogy kapásból megbuktatnák.

Akinek azonban vizsgára kész állapotban van a járműve, annak érdemes időpontot kérni június 30-ig még úgy is, ha későbbre kapja meg azt, ezzel ugyanis a vizsganapig meghosszabbodik az érvényesség:

Egy 1990-ben kiadott (5/1990) KÖHÉM rendelet 12. §. (5) bekezdése ugyanis kimondja: „Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidején belül kérték, de a vizsgálatot az érvényességi határidő lejárta utáni időpontra tűzték ki, a vizsganapról szóló értesítés a forgalmi engedély érvényességét a közölt vizsgaidőpontig meghosszabbítja. Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidejének lejárta után kérték, az értesítés a vizsgahelyre történő közlekedéshez egy alkalomra szóló forgalmi engedélyt helyettesít” – tájékoztatott a KTI.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.