Musk emeli a tétet az árháborúban, bajban vannak a kínai elektromos autógyártók

Fotó: Unsplash/Charlie Deets
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla folytatja az árcsökkentést, hogy tovább növelje a keresletet az elektromos autók piacán, a vállalat kínai riválisainak részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

A CNN jelentése szerint nagy bajban vannak a kínai elektromos autógyártók, ugyanis Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla folytatni fogja az árcsökkentést: XPeng 8 százalékot zuhant Hongkongban, míg a Nio 5,6 százalékot. A Li Auto és a Leapmotor 4,2 százalékot, illetve 2,4 százalékot zuhant a bejelentésre.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A BYD, a világ legnagyobb plug-in hibrid és akkumulátoros EV-ket értékesítő vállalata szintén 1 százalékot esett Hongkongban, miközben a Sencsenben jegyzett részvénye 2,3 százalékot esett. Musk az elemzőkkel folytatott szerdai megbeszélése során kijelentette:

„Azt az álláspontot képviseljük, hogy a nagyobb volumen és a nagyobb flotta erőltetése a helyes választás jelenleg az alacsonyabb volumen és a magasabb árrés ellenében. Úgy gondoljuk, hogy jobb, ha nagyszámú autót szállítunk alacsonyabb árrés mellett, és ezt követően, az autonómia tökéletesedésével a jövőben visszahozzuk ezt az árrést.”

Mint ismert, a Tesla októberben kezdte el csökkenteni árait Kínában, a világ legnagyobb EV-piacán, miután piaci részesedést vesztett versenytársaival, például a Warren Buffett által támogatott BYD-vel szemben. Aztán idén januárban újabb árcsökkentést jelentett be a vállalat az országban, ezúttal a Kínában gyártott Model 3 és Model Y típusokra.

Kínán kívül a Tesla számos piacon csökkentette árait, hogy ily módon növelje a keresletet: csak az Egyesült Államokban a vállalat idén már hat alkalommal csökkentette árait, legutóbbit pedig közvetlenül az első negyedéves eredmények kihirdetése előtt eszközölték.