Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,179 $

Alapjaiban változhat meg a munkavégzésünk módja a Microsoft újításai miatt

TÉMÁK:
#Microsoft #OpenAI
Fotó: Unsplash
Smart
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hamarosan egy olyan virtuális asszisztens állhat a rendelkezésünkre, ami telefonhívás közben módosítja a jegyzeteket, összefoglalja a hosszú emailek lényegét, s PowerPoint prezentációt készít egy Word dokumentum alapján.

A mesterséges intelligencia ismét ugrásszerű fejlődést mutatott, ugyanis az OpenAI előrukkolt a GPT-4 eszközzel, a ChatGPT-t megalapozó technológia következő generációs változatával, ami a szövegek mellett már képek alapján is képes tartalmat generálni.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

De ha valaki a Slack chatplatformot használja a munkahelyén, a ChatGPT eszköze akkor is segíthet, hiszen megkérhetjük, hogy írjon üzenetet helyettünk egy-egy adott embernek, vagy arra is, hogy foglalja össze az aznapi chatelés tartalmát.

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella abban bízik, hogy az AI a termelékenység növekedését idézi elő azzal, hogy az apróbb feladatoktól tehermentesíti a dolgozókat, ám ez még közel sem biztos, hiszen a túl hosszú, számítógéppel generált üzenetek hátráltathatják a címzetteket a munkában.

Az eszközök használatától függ minden

Emellett az is kiderült, hogy az eszköz segítségével kézzel rajzolt vázlatból weboldalt hozhatunk létre, vagy újraalkothatjuk az ikonikus Tetris és Snake játékokat bármilyen kódolási előképzettség nélkül – írta a CNN.

A GPT-4 alapja ugyanaz a technológia, ami a Microsoft két új funkcióját is képezi: a Co-pilot-ot, amely segít a dokumentumok szerkesztésében, valamint a Business Chat-et, az ügynököt, ami képes értelmezni a felhasználó Microsoft 365 adatait, így az emailekhez, a naptárhoz és a Teamsen folytatott csevegésekhez is hozzáfér.

A Napi.hu szerint Rowan Curran, a Forrester elemzője elmondta, az eszközök használatától függ, hogy mennyire változnak meg a munkakörülmények, illetve inkább a munkafeladatokra kell összpontosítani, mint a munkahelyek egészére.

Közel sem hibátlan

Véleménye szerint a táblázatkezelő alkalmazás segíthet az adatvezérelt döntések meghozatalában, így hosszú távon ez lesz a legjelentősebb hatással a munkahelyekre. Ám az eszköz még közel sem hibátlan, s ezt Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója is elismerte, kiemelve, hogy már dolgoznak a tökéletesítésén.

Az egyik probléma például abból adódik, hogy a GPT-4 néha tévesen, és agresszív módon reagál bizonyos kérdésekre, ha pedig az emberek pletykálni kezdenek valamiről, akkor azt normaként fogadja el, majd elkezd ehhez kapcsolódó tartalmat generálni.

Erről Arijit Sengupta, az Aible AI megoldásokkal foglalkozó vállalat alapítója számolt be, hozzátéve, hogy ez eszkalálhatja az interperszonális problémákat, és az irodában akár zaklatássá is fajulhat. Emiatt Arun Chandrasekaran, a Gartner Research elemzője úgy véli, a szervezeteknek fel kell világosítaniuk a felhasználóikat arról, hogy mire jók ezek az eszközök, és mik a korlátaik.