Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Munkalehetőség: közel 28 ezer kérdezőbiztosra van szükség a népszámlálás elvégzéséhez

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 4. - 05:03

A polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivatalokban várják az érdeklődők jelentkezését.

Október 1-je és november 28-a között újra népszámlálás lesz Magyarországon, amelyet általában tízévente tartanak, a törvény értelmében pedig mindenkinek kötelező részt venni rajta, azonban az adatfelvétel több szakaszból áll.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Eszerint október 1. és október 16. között online, a népszámlálás honlapján keresztül lehet kitölteni a kérdőívet, s amely háztartások nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat október 17. és november 20. között keresik majd fel.

Rövid Irén, a KSH szóvivője elmondta, ebben az időszakban már csak a számlálóbiztos segítségével lehet megválaszolni a kérdéseket, a feladat elvégzéséhez pedig jelenleg is várják az érdeklődőket – derül ki az Infostart beszámolójából.

Majd hozzátette, az önkormányzati hivatalokban van lehetőség jelentkezni, a toborzás pedig a települési, és a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen történik, emellett arra számítanak, hogy közel 28 ezer kérdezőbiztosra lesz szükség.

A kiválasztás során előnyt jelent a helyismeret, a jó tájékozódási és kommunikációs készség, valamint a rugalmas időbeosztás is, hiszen folyamatosan szükség lesz a munkájukra, azonban a 18. betöltött életév alapfeltételnek számít.

Idén lesz az első olyan népszámlálás hazánkban, amely papírkérdőívek nélkül, elektronikusan zajlik, ugyanis a számlálóbiztosok tableten fogják rögzíteni a válaszokat, amelyet a KSH biztosít számukra, emellett felkészítő képzésen is részt fognak venni.

A feladatuk az lesz, hogy bejárják a rájuk bízott körzetet, ellenőrizzék, szükség esetén pontosítsák az oda tartozó címeket, majd felkeressék azokat a háztartásokat (kb. 100-140), amelyek nem töltötték ki az online kérdőívet, a tableten pedig rögzítsék a kapott válaszokat.

A számlálóbiztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülnek, emellett a kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért és pontosításáért is kapnak egy meghatározott összeget, keresetüket pedig a körzet mérete és a 362/2020-as számú kormányrendelet melléklete határozza meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.