Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Munkajogok súlyos megsértése a Starbucks-hoz és a Nespressóhoz kötődő brazil kávéültetvényen

Fotó: Unsplash/Milo Miloezger
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 3. - 23:54

A Cooxupé, a világ legnagyobb kávészövetkezetének dolgozóitól a bérük akár 30%-át is levonták, hogy kifizessék a hordozható szüretelőgépek használatát, amelyeket a munkáltatóknak ingyen kellett volna biztosítaniuk egy olyan kávéfarmon, amely a kávéóriásoknak, a Starbucks-nak és a Nespressónak szállít kávébabot.

A jogsértés a Minas Gerais államban található Pedreira farmon történt, amely a Cooxupé elnökének, Carlos Augusto Rodrigues de Melónak a családja tulajdonában van. A Cooxupé, amely olyan nagy nemzetközi márkáknak ad el kávét, mint a Nespresso és a Starbucks, 2020-ban majdnem megduplázta nyereségét, és 1 milliárd dolláros bevétel mellett 61 millió dollárra növelte azt. A munkaügyi felügyelők szerint 2020-ban 140 munkást mentettek meg a rabszolgamunkához hasonló körülmények közül a brazíliai kávéültetvényeken, mindannyian Minas Gerais államban dolgoztak.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A brazil munkaügyi törvények megsértésére a Minas Gerais állam Cabo Verde településén található Pedreira farmon július 14-én tartott ellenőrzést követően derült fény. Az ültetvény Carlos Augusto Rodrigues de Melo családjáé, aki 2019 óta a világ legnagyobb kávészövetkezetének, a Cooxupénak az elnöke.

A munkások, akik közül sokan a Jequitinhonha-völgyből, Minas Gerais egyik legszegényebb vidékéről vándoroltak el, közel egyharmadával csökkentették a fizetésüket, hogy fedezzék az általuk használt hordozható kávészüretelő gépek költségeit, valamint a gépek működtetéséhez szükséges üzemanyagot. Az ilyen levonásokat a brazil törvények tiltják, és ez egy olyan időszakban történt, amikor a Cooxupé a Starbuckshoz hasonló ügyfeleknek történő kávéértékesítésből származó nagy bevételről számolt be.

A Nespresso elmondta, hogy kapcsolatban áll a Cooxupéval, hogy „megértse az ügy fejleményeit“. A vállalat azt is közölte, hogy a Pedreira-farm nem tartozik a beszállítói közé. A szövetkezethez kapcsolódó mintegy 720 ültetvényt azonban a Nestlé tanúsítvánnyal látja el, hogy kávét adhat el a Nespressónak. A Cooxupé csak 2021 első negyedévében 65 983 zacskót adott el a svájci márkának. A Starbucks kijelentette, hogy komolyan veszi az ilyen vádakat, és megkövetelik, hogy a beszállítók tiszteletben tartsák a magatartási kódexüket. 

A Starbucks és a Nespresso tanúsítási programjai már más esetekben is hibásnak bizonyultak: több őket ellátó farmokon találtak rabszolgamunkára utaló eseteket. Ezek a tanúsítási rendszerek viszonyítási pontként szolgálnak a nagy vásárlók számára, és elméletileg igazolniuk kellene, hogy a termék megfelel a munkaügyi és környezetvédelmi előírásoknak – írja a Mongabay

Miközben Brazília kávétermelése és -exportja rekordszintet ért el, az ágazatban dolgozók közül nem mindenki érezte meg az előnyöket. A munkaügyi felügyeletért felelős államtitkárság (SIT) adatai szerint 2020-ban 140 munkást mentettek ki a kávéültetvényeken uralkodó rabszolgamunkához hasonló körülmények közül, mindannyian Minas Geraisban dolgoztak.

„A gazdák logikája az, hogy a lehető legnagyobb bizonytalanságból a lehető legtöbbet profitáljanak“

– mondta Jorge Ferreira dos Santos, Minas Gerais állam vidéki alkalmazottainak koordinációs vezetője.

Ferreira szerint a bérlevonásoknak óriási hatása van az idénymunkásokra, mivel amit a betakarítási hónapokban keresnek, az gyakran az egész évben csak ennyit kapnak, majd ebből az összegből tartják el egész évben a családjukat. 

A Pedreira-farm vezetője Kátia Cristina de Paula Melo, a Cooxupé elnökének lánya. A munkaügyi ellenőrök megállapították, hogy az ültetvény kávétermeléséből a család, köztük a szülei is profitálnak. Ráadásul a szülők a dokumentumokban úgy szerepelnek, mint akiknek “élethosszig tartó haszonélvezeti joguk” van a birtok felett, annak ellenére, hogy a farm Kátia és egy testvére nevén van bejegyezve.

A családnak be kell tartani a 14 pontba foglalt kötelezettségek, ezek közé tartozik a levont pénz visszafizetése és az erkölcsi károk megtérítése: a munkavállalók közlekedésének javítása; a törvény vagy kollektív szerződés által nem szabályozott levonások mellőzése a bérekből; étkezési és mosdóhelyiségek biztosítása a munkavállalók számára a munkahelyen; munkaeszközök ingyenes biztosítása és szekrények biztosítása a szálláshelyeken. 

Ha nem tesznek eleget ezeknek a kötelezettségeknek, Melo családja tételenként körülbelül 2000 dolláros bírságra számíthat, plusz 200 dollárra minden egyes érintett munkavállaló után.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.