Drámai csökkenést mértek az álláskeresőknél

TÉMÁK:
#Munka
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Javult a magyarországi munkakeresők helyzete, a tavalyi év azonos időszakához képest a 252 ezer fős szint óriási előrelépésként értékelhető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből megtudhattuk, az elmúlt tíz év legalacsonyabb februári értékét mutatja a regisztrált álláskeresők száma.

Soron kívül Szoboszlai megint parádésan játszott a Liverpoolban (videó)

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva kismértékben nőtt ugyan, ám egy év alatt közel 17 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma. A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi létszáma a második legalacsonyabb havi adat volt az elmúlt harminc évben.

Az év első hónapjában pedig még sosem tartottak nyilván az idén januárinál kevesebb álláskeresőt. Az időjárás enyhülésével beindulnak a hideg évszakban kieső mezőgazdasági és építőipari munkák, a szezonális ingadozást követően így a következő hónapok bővülést hozhatnak a foglalkoztatásban – írták.

A tartósabb tendenciák vitán felül előrelépést mutatnak, a munkaerőpiaci folyamatok már a vírusválság előttinél is erőteljesebb teljesítményről tanúskodnak. Közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltás óta. A munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

2010 elején jóval 600 ezer fő fölött alakult az álláskeresők száma. A Gyurcsány vezette baloldal ma is ugyanazt a rossz, elhibázott gazdaságpolitikát akarja visszahozni, amivel tönkretették a gazdaságot, és megduplázták a munkanélküliséget.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:  „A béremelések és a fiatalok szja-mentessége miatt egyre inkább megéri dolgozni Magyarországon. A kormány a többi között a Vállalkozások munkaerő támogatásával ösztönzi az álláskeresők elhelyezkedését. A programban már több mint 23 milliárd forintot igényeltek a hazai cégek. A kezdeményezésnek köszönhetően munkalehetőséghez jutók száma a napokban nőtt 40 ezer fő fölé.”