Müller Cecília is reagált a WHO Sinopharmmal kapcsolatos állásfoglalására

Oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát Majnár Ildikó körzeti ápolónő Demeter Erzsébet szolnoki háziorvos rendelőjében 2021. április 27-én. MTI/Mészáros János
not image

Nagy Noel

2021.május.4 - 13:49

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatója folyamán reagált a mai napon megjelent hírekre, miszerint a WHO előzetesen állást foglalt a kínai SInopharm vakcinája tekintetében.

Mint arról mi is beszámoltunk, a WHO meglehetősen éles kritikákat fogalmazott meg a Sinopharm-vakcinával kapcsolatos adatokra vonatkozóan, egészen magabiztosan mindössze a 18-59 közötti korosztálynak tudták ajánlani az oltóanyagot.

Több fontos területen is azonban hiányosságokat kért számon a szervezett, például a fejlesztők nem szolgáltattak megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű adatot a krónikus betegekre, idősebbekre vonatkozó hatékonyságáról, a mellékhatásokról, valamint arról, pontosan hány dózis szükséges a megfelelő védettségre.

Habár már érkeztek olyan reakciók, hogy ezzel a WHO kimondta a SInopharm hiányosságait, fontos kiemelni, hogy a világszervezet ezzel mindössze annyit üzent, hogy az érintett hiányosságok tekintetében további kísérletekre lesz szükség.

Ez a hír pedig Magyarországot is érinti, ugyanis a magyar kormány nagy mennyiségben vásárolt be a kínai fejlesztésű oltóanyagból, és már milliós nagyságrendben oltottak is belőle. Érdekesség, hogy a legtöbb embert pont a 60-69 és 70-79 közötti korosztályokban (200-200 ezer felett) oltottak be, ahol adathiányosságot állapított meg a WHO.

Nagyobb panaszok nem érkeztek még eddig a Sinopharm vakcinájára, viszont egyes helyeken kifejezetten népszerűtlennek bizonyult. Müller Cecília országos tisztifőorvos is reagált a WHO által közzétett jelentésre, noha érdemi részletek elemzésébe nem bocsátkozott:

„Nagyon nagy hírként terjedt el a mai napon, hogy a WHO kiadta az állásfoglalását a Sinopharm vakcinájával szemben, erre mindenképpen szükség is reagálnunk. Egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze a WHO és ennek birtokában a hétvégére várjuk majd a WHO ajánlását”

fejtette ki az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller hozzátette, hogy amennyiben az Egészségügyi Világszervezet felveszi a veszélyhelyzeti vakcinák listájára a Sinopharmot, akkor ez lesz az első keleti oltóanyag, amelyet nemzetközileg is támogatni fognak. „Meglátjuk, milyen döntést hoz a WHO” – zárta a témát.