Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Bizonyos ideig akár fél évente ismétlő oltásra lehet szükség

Fotó: Kotriné Bácsi Szimonetta asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórházban 2021. november 10-én. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Nem zárható ki annak az esélye sem, hogy bizonyos ideig akár fél évente ismétlő oltásra lehet szükség a COVID miatt.

A Magyarországon alkalmazott oltóanyagok mindegyike biztonságos, aki több mint négy hónappal ezelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát, az most oltassa be magát a harmadikkal is – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos Brüsszelben szerdán.

Müller Cecília az MTI-nek elmondta, hogy az eddigi tapasztalok szerint a koronavírus elleni második oltás beadását követően mintegy fél évvel az ellenanyag csökkeni kezd a szervezetben. Ezt a harmadik, ismétlő oltás szinte teljesen kompenzálja, visszaemeli az eredeti, 80-90 százalékra.

“Ezért mindenkit arra bíztatok Magyarországon, hogy aki több mint négy hónappal ezelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát, az most vegye fel a harmadikat is” – fogalmazott.

Így változott megyénként a koronavírus-fertőzöttek száma szerdára – 11.10.

Kiemelte: a Magyarországon alkalmazott oltóanyagok mindegyike hatékonynak bizonyult.

Közölte azt is, hogy a koronavírus jellemzője a gyors mutáció, ezért mára az emberiség egy szinte egy teljes új természetű vírussal áll szemben. Ennél a vírusnál nem zárható ki annak az esélye sem, hogy bizonyos ideig akár fél évente ismétlő oltásra lehet szükség – emelte ki.

Forrás: MTI