Müller Cecília az ellenanyagszint méréséről is beszélt a mai sajtótájékoztatón

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 13:36

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília ismertette az aktuális járványügyi adatokat, de megosztotta az oltásokkal kapcsolatos ellenanyagszint mérésére vonatkozó információkat is.

Az országos tisztifőorvos mindenekelőtt kiemelte: az oltás beadását követő ellenanyagszint mérés csak korlátozott mértékben alkalmas a védettség kimutatására.

Müller Cecília jelezte, az ellenanyagszint detektálása csupán tájékoztató jellegű adatokat képes szolgáltatni, tehát nem biztosít elegendő információt a szervezet védettségéről a vírussal szemben.

A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lenne ennél is informatívabb, ugyanis egy úgynevezett sejtes immunitás típusa az, mely meghatározhatná a védettség mértékét, ám ezt jelenleg nem mérik.

“Nagyon sok olyan betegség van, illetve vakcinációt követő állapot, amikor már nem mérünk ellenanyagot a szervezetben, mégis, amikor támad a kórokozó, akkor az úgynevezett sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra,emlékszik a beadott oltásra és megindul rögtön az ellenanyag-termelés”

– fogalmazott Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos azt is megosztotta, hogy az oltást követően sokkal kisebb eséllyel alakul ki súlyos lefolyású betegség, az oltóanyagok ugyanis képesek védelmet nyújtani a fertőzés ellen, így még ha meg is fertőződünk, a betegség valószínűleg csak enyhe tünetekkel jelentkezik majd.

Müller kiemelte: az ellenanyagszintek mérése azért is felesleges, mert minden szervezet felépítése más és más, éppen ezért meglehet, hogy egyeseknél nem lehet mérni az ellenanyagszintet, ám ha a sikeres oltást követően megfertőződünk, a szervezet sejtes immunitása emlékezni fog a kórokozóra és fellép a vírussal szemben.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy bízzunk a gyártók vakcináiban, és a klinikai vizsgálatok eredményeiben, hiszen mindegyik Magyarországon is alkalmazott oltóanyagok mindegyike képes hatékony védelmet nyújtani a vírussal szemben.

A továbbiakban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltást követően sem szabad elhagyni a védelmi intézkedéseket, mint a távolságtartás és a maszkviselés.