Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Műanyagevő gombákat fedeztek fel a kínai tengerparti sós mocsarakban

TÉMÁK:
#Felfedezés
Fotó: Unsplash/Dustan Woodhouse
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy friss tanulmányban osztották meg a jelentős felfedezést, mely új lehetőségeket nyit a globális hulladékgazdálkodásban.

Az AFP jelentése szerint egy nemzetközi tudóscsoport műanyagevő baktériumokat és gombákat azonosított a kínai tengerparti sós mocsarakban, a felfedezés pedig új lehetőségeket nyit a globális hulladékgazdálkodásban. A Kew-i Királyi Botanikus Kertek közleménye szerint:

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

„A kelet-kínai Csiangszu tartományban összesen 184 olyan gomba- és 55 baktériumtörzset találtak, melyek képesek lebontani különböző műanyagokat.”

A csütörtökön közzétett tanulmányban a kutatók megosztották, kínai és brit kutatók 2021 májusában vettek mintát mikroorganizmusokból a kínai Dafengben – egy UNESCO által védett területen –, a Sárga-tenger partjainak közelében.

Ezen a területen fedeztek fel egy különálló „szárazföldi plasztiszférát”, melyet „ember alkotta ökológiai résként” jellemeztek, vagyis egy olyan ökoszisztémát, ami úgy fejlődött ki, hogy együtt tudjon élni a part menti műanyaghulladék jelenlétével.

A Kew-i Királyi Botanikus Kertek megjegyezte:

„A tudósok egyre inkább a mikroorganizmusokat, például a gombákat és a baktériumokat vizsgálják, hogy segítsenek a modern kor legégetőbb kihívásainak kezelésében, beleértve a műanyagszennyezés növekvő áradatát.”

Hozzátették, ezek a friss eredmények hozzájárulnak a műanyagot lebontó mikroorganizmusokkal kapcsolatos eddigi tanulmányokhoz, melyekben eddig mintegy 436 gombafajról és baktériumról derült ki, hogy képesek lebontani a műanyagot.