Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

MSZP: újabb fideszes színjáték

TÉMÁK:
#Fidesz #MSZP
Fotó: Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az MSZP azon a véleményen van, hogy a Fidesz színjátéka húzódik meg a háttérben az EU-s pénzek kapcsán.

A fideszes színjáték részének tartja az MSZP frakcióvezetője az Európai Bizottság által kért jogállamisági törvények elfogadását, amíg a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletekkel kormányoz.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Tóth Bertalan a Facebook-oldalán pénteken azt írta, a kormányoldal elfogadhat bármilyen törvényt a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása érdekében, jöhetnek új törvényi szabályok, akár a közérdekű adatokhoz való hozzáférés gyorsításáról, egyértelműen látszik, hogy nem gondolják komolyan.

Amíg az általuk bevezetett különleges jogrend él, amíg rendelettel eltérhetnek a törvényektől, adókat vethetnek ki és költségvetést alkothatnak, addig az Európai Bizottsággal történő megegyezési szándék is csak újabb fideszes színjáték – hangoztatta az ellenzéki politikus.

Tóth Bertalan közölte, a Miniszterelnöki Kabinetirodának három hónapra van szüksége, hogy érdemben válaszoljon egy közérdekű adatigénylésére. Felidézte, október 15-én kért Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől egy állami vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi döntésről szóló határozatot. Szerinte ennek a teljesítése az adminisztrációval foglalkozó minisztériumi tisztviselőnek – kereséssel, másolással, kávézással, szkenneléssel együtt – akár húsz percébe is beletelhet.

Hozzátette: a törvény 15 napot biztosít az ilyen adatigénylések teljesítésére, csakhogy most a “veszélyhelyzeti” rendeletet kell alkalmazni, miszerint ha a 15 napon belüli válasz veszélyeztetné Nagy Márton közfeladatainak “veszélyhelyzeti kormányrendeletekben foglalt feladatai határidőben történő ellátását”, akkor ráér 45 nap múlva válaszolni. Tóth Bertalan közölte, november 29-én telt le a 45 nap, és akkor arról tájékoztatták, hogy újabb 45 nappal meghosszabbítják a válaszadási határidőt.

(MTI)