Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Az MSZP részletes beszámolót vár a kormánytól az oktatás ügyében elhangzottakról

Fotó: MTI/Kovács Attila
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A párt azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy adjanak részletes beszámolót a szombati kormányülésen elhangzottakról, az oktatás témájában.

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy számoljon be arról, mi hangzott el oktatásügyi témában a szombati kormányülésen. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vasárnap a Belügyminisztérium elől közvetített online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke részt vett a szombati kormányülésen.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

“Mivel titkolja a kormány, hogy mi történt a szombati kormányülésen, ezért az MSZP felszólítja Maruzsa Zoltánt és Horváth Pétert, hogy álljon ma a nyilvánosság elé, és mondja el, mit mondtak a miniszterelnöknek” – hangoztatta Kunhalmi Ágnes.

Elmondta, az ellenzéki párt arra kíváncsi, mi a véleménye a miniszterelnöknek az oktatási tüntetésekről, mi a véleménye az “áldatlan állapotokról”. Horváth Péter beszámolt-e a kormányfőnek és a kormánytagoknak arról, hogy “mit okoz a retorzió, a durva beavatkozás és terror”, a kirúgási hullám egy-egy közösségnek, iskolának – tette hozzá.

Kunhalmi szerint nem váltotta be ígéreteit a kormány

Kunhalmi Ágnes arra is kíváncsi, az államtitkár és a pedagógus kar elnöke tájékoztatták-e a miniszterelnököt, hogy a tüntetések egyik mozgatórugója a bér- és szakmai kérdéseken túl az, hogy a kormány megszegte a pedagógusoknak tett ígéretét, miszerint a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez kötik.

“Ha betartotta volna a miniszterelnök az önként vállalt ígéretét a pedagógusoknak, akkor már 80 százalékos pedagógusbéremelésnél tartanánk” – közölte Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP-s politikusa kitért arra, hogy ha a kormány Brüsszeltől várja a pedagógusok béremeléséhez a forrást, ezzel fontos szuverenitási kérdést is érint, hiszen az oktatás az unióban nemzeti hatáskör. Felszólította a kormányt: álljon a diákok elé, akikre nem hat “a terror és a megfélemlítés”.

Felnőtt egy új generáció, amely tisztában van azzal, hogy milyen országban él, és tisztában van a tanárok problémáival. A mai fiatalok tudják, hogy a tudásalapú gazdaság hiánya egy leszakadó és elszegényedő ország képét mutatja majd – mondta Kunhalmi Ágnes.

(MTI)