MSZP: az Országgyűlés fideszes többsége lényegében megtiltotta a tanárok számára, hogy sztrájkoljanak

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 27. - 14:28

Kiegészítő szabályokat tett közzé a magyar kormány a Közlönyben, amelyek a tanárok sztrájktevékenységére vonatkoznak, azonban az MSZP szerint ezzel megfosztják a tanárokat az érdekeik érvényesítéséről. 

A kiegészítő rendelkezések arra vonatkoznak, hogy akkor, ha a tanárok sztrájkolni akarnának, akkor is biztosítani kell a gyerekek számára a felügyeletet munkanapokon, ugyanis a szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak velük, amikor munkahelyük van. 

Azonban „óvodai foglalkozások megtartása – az iskolakezdés előtt álló gyermekek felkészítése kivételével – a sztrájk ideje alatt nem kötelező“. 

Emellett arról is rendelkeznek, hogy „érettségiző középiskolai osztály tanulója számára a kötelező érettségi tantárgy tekintetében az érettségi vizsgáról szóló jogszabályban meghatározott felkészítési óraszám 100%-a megtartandó“. 

Kunhalmi Ágnes azonban az MSZP frakciója nevében bejegyzést tett közzé, amelyben kijelenti, hogy kiállnak a pedagógusok érdekeiért: 

„Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi, hogy a demokrata ellenzéki pártok parlamenti képviselői alkotmánybírósági beadványban indítványozzák a tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítését tartalmazó szabályozás megsemmisítését.

A kormány javaslatára az Országgyűlés fideszes többsége lényegében megtiltotta a tanárok számára, hogy sztrájkoljanak, a javaslat megfosztja a tanárokat attól, hogy érdekeik érvényesítése érdekében nyomást gyakorolhassanak munkáltatójukra. A „rend”, amelyet a kormány a közoktatásban meg akar valósítani, nem jelent mást, mint a tanárok jogfosztását.

A sztrájk azonban a magyar és a többi európai uniós tagállam alkotmánya alapján is alapvető jog. Attól sem a tanárokat, sem másokat nem lehet alapos, nyomós indok nélkül megfosztani. Az pedig, hogy a kormány nem tűri a tanárok kritikáját, semmilyen gyakorlat szerint nem nyomós indok.

Sem a magyar Alaptörvénynek, sem a magyar alkotmányos hagyományoknak, sem a nemzetközi szerződéseknek és gyakorlatnak nem felel meg a most elfogadott, a sztrájkot gyakorlatilag ellehetetlenítő szabályozás.

Erkölcsi kötelességünk még egy ilyen rendszerben is az utolsó szalmaszálba belekapaszkodni a tanárainkért, tanítóinkért!

Megvédjük a pedagógusok jogait és kiállunk érdekeik védelmében!“