Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Az MSZP üzenete: “a kormány fejezze be a nyerészkedést a magyar családokon!”

Fotó: Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila
not image

Takács Petra

2022. szeptember 4. - 10:10

Az MSZP azon a véleményen van, hogy a kormány nyerészkedik a magyar családokon.

Az MSZP-nek konkrét javaslatai vannak a megélhetési katasztrófa elkerülésére – közölte az MSZP társelnöke szombaton. Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a következő hetekben javaslataikat országszerte rezsistopfórumokon fogják bemutatni. Az első és legfontosabb, hogy “a kormány fejezze be a nyerészkedést a magyar családokon!” A hazai áramtermelésre nem hat az infláció és a háború. A paksi atomerőmű kilowattonként 12 forintért termeli az áramot. A paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe kerül! – mondta a társelnök.

A lakossági gázt se kéne hétszeres áron adni, ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter igazat mondott volna a Gazprommal kötött hosszú távú gázszerződésről. Azt mondták, hogy ez a szerződés garantálja az olcsó gázt Magyarországon. Ha igazat mondtak volna, 4,5 milliárd köbméter olcsó gáz érkezne, ami bőven fedezné a 3,5 millió köbméteres lakossági igényt – mondta Tóth Bertalan.

Az MSZP úgynevezett rezsistop keretében alapszolgáltatás bevezetését kezdeményezi, ami mindenkinek biztosíthatná a létfenntartáshoz szükséges gázhoz és áramhoz a hozzáférést. A villamos energia, vezetékes gáz, tűzifa, brikett, koksz és PB-gáz áfáját csökkentsék a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra. A szocialista kormány idején ennyi volt a távhő áfája. “Ha nekünk sikerült, a Fidesznek is sikerülhet” – jegyezte meg a szocialista politikus.

Azért van ekkora baj, mert a kormány 12 éve semmibe veszi az energiahatékonyságot. Az MSZP ezért országos épületszigetelési programot javasol elsősorban a Kádár-kockák, a társasházak, a panelek esetében, hogy önerő nélkül is csökkenthessék az energiaköltségeket. Pénz van, hiszen a Vodafone megvételéből 100 ezer lakás kaphatna 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást az energiahatékonyság javítására – tette hozzá Tóth Bertalan.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz a megszorítások útjára lépett, de most sem mond igazat. A válságot nem csak a szankciók és a háború okozza, a magyar gazdaság már korábban is bajban volt, a forintot tudatosan gyengítették és az infláció is egekbe szökött már a háború előtt.

“A szociális válság oka a kormány elhibázott, rossz gazdaságpolitikája” – mondta az ellenzéki politikus. Az MSZP szerint válságban nem a bajt kell fokozni, hanem segíteni kell az embereknek. A szociális biztonsághoz azonban bevételek kellenek, ezek előteremtése a párt társelnöke szerint úgy lehetséges, ha Orbán nem veszekszik indokolatlanul az EU-val, ahonnan nagyon sok pénz érkezhetne például a nyílászárók cseréjére, a fűtés korszerűsítésre, a vállalkozók támogatására. Sürgette Magyarország csatlakozását a globális minimumadóhoz, ami 15 százalék, miközben Magyarországon a tőkejövedelmek 9 százalékkal adóznak, s emiatt nagyon sok pénztől esik el a költségvetés. A különadókat ki kellene terjeszteni az oligarchákra. Ezek az intézkedések teremtenének mozgásteret a magyar családok megsegítéséhez, a szociális és energiabiztonság megteremtéséhez – vélekedett Kunhalmi Ágnes.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke szerint gazdasági és pénzügyi válság van, “elszegényedés fenyeget”. Az MSZP azonban készen áll arra, hogy megvédje a munkavállalókat, diákokat, nyugdíjasokat. Az MSZP az egész ország érdekét képviseli, van programja, “igazi baloldali ajánlata” – mondta.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese kijelentette: Orbán Viktor és kormánya végighazudta az elmúlt éveket. Áprilisban a kormány tagjai még erős gazdaságról beszéltek, Orbán Viktor pedig júniusban azt mondta: mindenképpen megvédik a rezsicsökkkentést. Augusztustól azonban brutálisan megemelték a gáz és az áram árát, s miközben azt is ígérték: nem lesz adóemelés, eltörölték a katát – tette hozzá. “Becsapták, átverték a magyar emberek. A Fidesz hazugságokkal nyert választást, s most hazugságokkal akarja kisemmizni a magyar családokat, megtartani hatalmát” – mondta Komjáthi Imre.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.