Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

Az MSZP feljelenti Matolcsy Györgyöt a forint árfolyamának rontása miatt

Fotó: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2020. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Az MSZP úgy döntött, hogy feljelentést tesz Matolcsy György ellen a korábbi gazdasági kijelentései miatt.

Feljelenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét az MSZP a forint árfolyamának rontása miatt – mondta el a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján. Matolcsy György hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén közölte: Magyarország válságközeli helyzetben van, a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa – emlékeztetett Komjáthi Imre.

“A jegybankelnök ezzel a kijelentésével keringőre hívta a spekulánsokat. Nem csupán sokadjára tette lejtőre a forintot, de olyan veszélynek tette ki hazánkat, amilyet jegybankelnöktől még nem láttunk. Ez gazdaságtörténelmi bűn” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ezért feljelenti a jegybankelnököt.

Közölte: bíznak abban, hogy Polt Péter legfőbb ügyész teljesíti alkotmányban foglalt feladatát, és nem maradnak el a következmények Matolcsy mondatai miatta, amelyek a forint további elértéktelenedését eredményezhetik.

Az MNB törvényben foglalt elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása – emlékeztetett a szocialista politikus.

(MTI)