Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

MSZP: élelmiszerkupont osztanának a rászorulóknak

Fotó: Komjáthi Imre, az MSZP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. május 26. - 14:04

Az esélykuponnak nevezett kezdeményezés lehetővé tenné, hogy az érintettek legalább havi 20 ezer forint értékben tudjanak élelmiszert vásárolni.

Komjáthi Imre parlamenti képviselő az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón kifejtette, miszerint Ujhelyi István kezdeményezésre nyújtanak be országgyűlési határozati javaslatot, amely egy legalább húszezer forint értékű, kizárólag alapvető élelmiszerekre beváltható elektronikus kupon bevezetését célozza.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Elmagyarázta, a javaslat azokra a gyermeket nevelő családokra vonatkozna, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét, továbbá kiterjedne az egyszülős családokra, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasokra, a súlyos fogyatékossággal élőkre, a szociális segélyből élő munkanélküliekre, a hajléktalanokra és a szociális ösztöndíjat kapó hallgatókra.

Az elnökhelyettes úgy véli, „őrült pénzromlás” köszöntött az országra, a folyamatos áremelkedéseket pedig a bérek és a nyugdíjak nem tudják fedezni, hozzátéve, hogy az élelmiszerek ára több mint 15 százalékkal nőtt 2021 áprilisához képest – írta a 24.hu.

Emlékeztetett, hogy nemrég Románia is hatályba léptetett egy hasonló intézkedést, uniós forrásból, amelyet Magyarország is megtehetne. Ehhez arra van szükség, hogy a kormány megállapodjon az Európai Bizottsággal, csatlakozzon az európai ügyészséghez és megoldja a jogállamisági problémákat, amelynek eredményeképp 18 ezer milliárd forint érkezne az országba a következő években.