A hétvégén már többen moziztak, az össznézőszám viszont még mindig rekordalacsony

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021.május.19 - 01:46

A Filmforgalmazók Egyesületének összesítéséből derült ki, hogy bár a múlt hétvégén megugrott a nézők száma, az össznézőszám még mindig elképesztően alacsony Magyarországon.

Az országban összesen 7544 mozijegyet adtak el május 13-a, csütörtök és május 16-a, vasárnap között, azaz a harmadik olyan hétvégén, amikor már nyitva lehettek a mozik – írja a hvg.hu az összesítés alapján. A járvány előtt egy hasonló tavaszi hétvégén 400 ezernél is több jegy fogyott a vetítésekre, szemben a két héttel ezelőtti adatokhoz, mikor összesen 496 darab jegy fogyott.

A rekordalacsony nézőszám egyrészt betudható annak, hogy a mozik kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók, továbbá sokan még mindig bizalmatlanok, ugyanis több mozi még nem nyitott meg újra, így például a Cinema City vetítései sem látogathatók, a stúdiók pedig még nem küldték el a legnagyobb filmeket a mozikba.

A bemutatott filmek forgalmazói sem örülhetnek, ugyanis például a Spirál című magyar filmre, mely az első hazai bemutató volt idén a mozikban, összesen 1079 ember váltott jegyet. A legutóbbi szintén magyar, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmre pedig 4941 ember volt kíváncsi a premierhétvégéjén, még szeptemberben.

A többi film sem vonzott sokkal nagyobb érdeklődést, a Szuperagy című akcióvígjáték 1461 embert érdekelt, a Monster Hunter: Szörnybirodalomra 820 ember volt kíváncsi, az Ígéretes fiatal nő című alkotásra azonban már csak 173 ember váltott jegyet (valójában még csak az elővetítések zajlottak le, szóval később ez a szám még változhat).