Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

A frissen mozgósított oroszoknak megtiltották, hogy okostelefont vigyenek magukkal Ukrajnába

Férfiak érkeznek egy krasznodari toborzó központba 2022. szeptember 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 27. - 08:28

Miután Putyin a múlt hét folyamán elrendelte a részleges mozgósítást, lehetőség nyílt arra, hogy 300 ezer tartalékost hívjanak be, és küldjenek Ukrajnába harcolni: azt azonban mindegyiküknek megtiltották, hogy okostelefont vigyenek magukkal, biztonsági kockázatokra hivatkozva.

A Sky News értesülései szerint az Ukrajnába küldött újonnan mozgósított oroszoknak megtiltották, hogy okostelefonokat vigyenek magukkal, ezt pedig a biztonsági kockázatokra hivatkozva közölték az érintettekkel.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az orosz kormány a részleges mozgósítás bejelentése óta létrehozta a 122-es forródrótot, melyen a mozgósításhoz való csatlakozással kapcsolatos kérdéseket válaszolják meg. A 122-es forródrót közlése szerint biztonsági okokból kifolyólag tilos az okostelefonok használata a katonai egységek területén.

Ez pedig azt jelenti, hogy a katonák nem vihetnek magukkal okostelefont, kizárólag nyomógombos készüléket, de azokat is egy kijelölt helyen tartják, és csak bizonyos, központilag meghatározott időpontokban használhatják.

Eme intézkedés oka, hogy a katonák által közzétett fotókból és videókból olyan fontos információk derülhetnek ki, mint például a tartózkodási helyük, ez pedig hatalmas biztonsági kockázatot hordoz magában.

Sokan ugyanis azok közül, akiket most mozgósítottak, már most is lefilmezik útjuk bizonyos részeit, a szemfülesek pedig szinte azonnal képesek bemérni mozgásukat és helyzetüket: mivel a legapróbb részletet is fel lehet használni egy videó helymeghatározásához, a nyomógombos készülékekkel próbálják kivédeni, hogy megtalálják őket.

Erre pedig tökéletes példa egy, a Sky News által lokalizált videó, melyen az emberek a mozgósítás bejelentését követően felszállnak egy katonai repülőgépre, mely az oroszországi Szokol egyik repülőterére tart. Mindezt úgy sikerült kinyomozni, hogy a videóban látható egyik épületet összevetették a Google Maps aktuális képeivel, így gyorsan kiderült, hogy a videó a jakutföldi repülőtéren készült.