Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mozdulatlanná dermedt az ingatlanpiac, ekkor jöhet a fellendülés

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A bizonytalanság, a gazdasági válság, az infláció, és a magas kamatok mind-mind megtették a hatásukat.

Mélypontra került az ingatlanpiac, már ami az eladókat és a tranzakciók számát illeti. Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója jelenleg három jelentősebb tényezőt lát, melyek ezt a helyzetet idézték elő.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Az egyik ezek közül a magas hitelkamatok kérdése, ugyanis szerinte egyértelműen érzékelhető, hogy a mára kialakult, 9 százalék feletti kamatszinteknél az ügyfelek nagyobb része már nem akar, illetve nem is tud hitelt felvenni.

Utóbbi oka, hogy a magas törlesztőrészletet nem tudnák kigazdálkodni. A magas törlesztőrészletek miatt pedig a vevők jelentős része kiesett a piacról – írja közleményében a Balla Ingatlan.

Ugyanakkor az is hátráltatja a kilábalást a jelenlegi helyzetből, hogy a befektetőket alternatív befektetési lehetőségek szívják el az ingatlanpiacról: az egyik legkönnyebben elérhető ilyen befektetés az állampapíroké, melyek vonzóan széles választékkal és magas hozamokkal csábítják el azokat az ingatlanpiacról, akik nem lakhatás céljából vásárolnának, hanem a pénzüket szeretnék befektetni – magyarázta Balla Frigyes.

Ugyancsak fontos tényező a gazdasági, illetve a már több mint egy éve zajló háború okozta bizonytalanság. Hatására az emberek jövőbe vetett bizalma csökken, miközben emelkednek a családok megélhetési költségei, és munkahelyek szűnnek meg. Ez a hangulat nem kedvez az ingatlanpiacnak, hiszen csökken az érdeklődők száma, és ezáltal a lezáruló tranzakcióké is – tette hozzá a szakértő.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy mindezek mellett azonban megjelenik egy további tényező is, mely megfogja az ingatlanpiacot: ez pedig az ingatlanok relatíve magas ára, melyek a Covid után soha nem látott magasságokba emelkedtek mind az új, mind pedig a használt lakások esetében.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy a korábban vonzó állami támogatások az elmúlt években szinte beépültek az ingatlanok árába, ugyanakkor lényegi forrásbővítés azóta nem történt. Ezért ezek a támogatások ma már “nem dobnak akkorát” az ingatlanpiacon, mint a megjelenésüket követően.

Ekkor jöhet a változás

Kérdés, hogy mikor várható a felsorolt tényezőket tekintve valamiféle változás, illetve mikor jelenik meg olyan új tényező, mely végre változást hozhat a befagyott ingatlanpiacon. A szakértő szerint a felsoroltak bármelyike esetében számíthatunk elmozdulásra a közeljövőben, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a háborúzó felek végre tárgyalóasztalhoz ülhetnek, de a hitelkamatok csökkentése sem teljesen kizárt, illetve ahogy csökken az infláció, úgy mérséklődhet majd az állampapírok népszerűsége is.

Balla Frigyes szerint ezek közül a legnagyobb esély talán a kamatok terén bekövetkező változásra van: akár már a nyár folyamán elkezdődhet egy csökkenés, mely aztán növekvő vásárlási kedvhez vezethet. Ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy az ingatlanárak hónapok óta tartó mérséklődése lassan elérkezik egy olyan pontra, ahol az már számottevően megmozgatja az eddig kiváró érdeklődők fantáziáját.