Moszkva titkolózhat, több mint 400 ezer többlethalálozás történhetett Oroszországban

MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Kulcsár Péter

2021.május.2 - 10:42

A legújabb kalkulációk alapján 2020 áprilisa és 2021 márciusa között 400 ezernél is többen halhattak meg Oroszországban, mint két évvel korábban ugyanebben az időszakban.

A Reuters hírügynökség által elvégzett becslések alapján sokkal tragikusabb lehet a helyzet Oroszországban, mint azt a hivatalos adatok sejtetik.

A többlethalálozás az epidemiológusok számítása szerint az egyik legfontosabb mérvadója annak, milyen jól kezelik a járványt, illetve miként alakul a pandémia lefolyása.

Az orosz Rossztat statisztikai ügynökség hivatalos jelentéséből megtudhattuk, hogy tavaly április és idén március között körülbelül negyedmillió elhalálozás történt, melyek koronavírus-fertőzéshez voltak köthetőek.

A halálozási ráta 2021 márciusában 25 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, amikor is a moszkvai egészségügyi hatóságok bevezették az egész városra kiterjedő zárlatot, és felfüggesztették a nemzetközi járatok működését a reptereken.

A Rossztat szerint 191 ezren haltak meg múlt hónapban, közülük 23 715-en a koronavírus szövődményei miatt vesztették életüket.