Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Moszkva minden féltől elvárja, hogy betartsák a gabonaexportról szóló egyezményeket

MTI/EPA/STR

Bense Róbert

2022. augusztus 2. - 18:27

A Kreml szóvivője is kommentálta az Odesszából induló gabonaszállító hírét.

Dmitrij Peszkov „nagyon pozitív fejleményként” vélekedett az ukrajnai Odesszából induló gabonaszállítmányról, és reményét fejezte ki, hogy mindegyik fél betartja a megállapodásokat, melyek így hatékonyan működhetnek.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

„Ez egy jó lehetőség arra, hogy teszteljük az isztambuli tárgyalásokon elért megállapodásokat” – tette hozzá Peszkov, arról viszont nem tudott bővebb információkat adni, hogy mikor indul a következő hajó és összesen hány gabonaszállító indul majd útnak Odesszából.

A Sierra Leone zászlója alatt hajózó, 26 ezer tonnányi gabonával megrakott Razoni hétfőn reggel hagyta el a kikötőt. Ez volt az első ukrán gabonát szállító hajó, amely az isztambuli egyezmény alapján indult el a kikötőből. A Libanonba tartó teherhajó 15 másikhoz csatlakozik a megállapodás szerinti útvonalon.

Isztambulban július 22-én írták alá azt a dokumentumot, amelynek célja a világpiacok élelmiszer- és műtrágyaszállításának megoldása volt. Az Oroszország és ENSZ közötti memorandum értelmében az ENSZ közreműködik az orosz mezőgazdasági termékekkel és műtrágyákkal kapcsolatos szankciók feloldásában.

A dokumentum további pontjai között pedig szerepel a fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaexport újraindítása, melyet Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ együtt felügyel a jövőben – írta meg az orosz TASZSZ hírügynökség.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.