Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Megvan a világ első olyan városa, amely teljes mértékben elektromos tömegközlekedésre vált

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Moszkva lesz a világ első olyan nagyvárosa, amelynek tömegközlekedése teljes egészében elektromos meghajtású lesz – jelentette be csütörtökön Moszkva polgármestere, aki kifejtette, hogy 2028-ra egyáltalán nem lesznek dízelüzemű buszok az orosz fővárosban.

Szergej Szobjanyin az orosz energiahét konferenciáján felszólalva bejelentette, hogy Moszkva már most is a világ egyik legnagyobb elektromos buszflottájával rendelkezik, az év végére pedig 1000 lesz belőlük, sőt, hat-hét éven belül annyi elektromos meghajtású busz lesz, hogy az összes dízelüzemű járművet nyugdíjazzák.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A polgármester azt is közölte, hogy a vasúti közlekedés bővülésének üteme is meghaladja az összes európai és amerikai városét. A hónap elején a moszkvai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy a 800. elektromos busz a főváros utcáira került.

Az első ilyen típusú járművet 2018 szeptemberében mutatták be. Augusztusban Szobjanyin azzal büszkélkedett, hogy a város 800 darabos elektromos buszflottája jóval nagyobb, mint más nagy európai fővárosoké.

“Londonban ma 400, Párizsban 150, Berlinben 200, Amszterdamban 211 elektromos busz közlekedik. Moszkvában 56 útvonalon közlekednek elektromos buszok. Hároméves működésük során több mint 40 millió kilométert tettek meg és több mint 100 millió utast szállítottak”

– mondta.

Szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte a moszkvai tömegközlekedés zöld fejlődését, “fontosnak” nevezve azt a főváros ökológiája szempontjából, és “nem csak azért, hogy dicsekedjünk” a város fejlődésével.

Az RT azt írja, a főváros híres metróhálózata is elektromos energiával működik – a hét elején a metró a teljes hálózaton bevezette a FacePayt arcfelismerő rendszert, ami mostantól azt jelenti, hogy a polgárok az utazásra jogosító kártya nélkül használhatják a rendszert.