Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Morawiecki: nem lehet indokolatlan német befolyás alá helyezni az Európai Uniót

Fotó: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond a volhíniai népirtás 79. évfordulóján a varsói Voliny téren 2022. július 11-én, az áldozatok emléknapján. Az egykori nacionalista Ukrán Felszabadító Hadsereg (UPA) a volhíniai lengyelek kiirtására 1943-ban indított akcióinak legalább 100 ezer áldozata volt, míg a lengyel megtorlásoknak ukrán becslések szerint mintegy 20 ezer ukrán esett áldozatul. MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 10. - 03:05

A lengyel miniszterelnök szerint, ha mindenki olyan ütemben szállítana fegyvereket Ukrajnának, mint Németország, Oroszország már régen győzött volna. 

Az EURACTIV-ban megjelent véleménycikkében úgy érvelt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy az EU-nak fenn kell tartania az egyhangúság politikáját, mert annak feladása azt jelentené, hogy a blokkot indokolatlan német befolyás alá helyeznék.

„Ez szörnyű következményekkel járna Ukrajnára és Európa többi részére, mert ez bátorítaná az orosz imperializmust” – írja.  

A lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy Németország nyilvánvalóan lassan szállít fegyvereket Ukrajnának – szemlézte a TVP World

„Ha egész Európa ugyanolyan mértékben és ütemben küldene fegyvereket Ukrajnának, mint Németország, a háború már régen véget ért volna. Oroszország abszolút győzelmével ért volna véget. És Európa egy újabb háború előestéjén állna. Oroszország, felbátorodva ellenfelei gyengeségén, továbblépne” – osztotta meg a véleményét.  

Hozzátette, hogy „ha egész Európa követné Németország szavát, akkor már hónapok óta nem csak az Északi Áramlat 1, hanem az Északi Áramlat 2 is elindult volna. Európa függősége az orosz gáztól, amely ma Vlagyimir Putyin zsarolási eszközeként szolgál az egész kontinenssel szemben, szinte visszafordíthatatlan lenne”.  

A lengyel kormányfő továbbá úgy fogalmazott, hogy ha „egész Európa elfogadta volna a német elnökség javaslatát, hogy 2021 júniusában EU-Oroszország csúcstalálkozót tartsanak, az Vlagyimir Putyin teljes jogú partnerként való elismerésével és azoknak a szankcióknak a feloldásával végződne, amelyeket 2014 után vetettek ki Oroszországra”.  

„Ha ezt a javaslatot – amelyet akkor Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország blokkolt – elfogadták volna, Vlagyimir Putyin garanciát kapott volna arra, hogy az EU nem tesz valódi lépéseket Ukrajna területi integritásának védelmében” – értékelte.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.