Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Szakértő: Putyin azonnal kirobbantja a háborút Moldovában, amint eléri Transznyisztriát

Az ellenzéki Sor Párt támogatói tüntetnek a chisinaui kormányszékház elõtt 2022. június 19-én. A tüntetõk a moldovai gazdasági helyzet, a növekvõ infláció miatt tiltakoztak. MTI/EPA/Dumitru Doru
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 15. - 17:03

Az orosz hadsereg várhatóan Moldovát is célba fogja venni, amennyiben sikerrel zárul az Ukrajna elleni inváziójuk.

Az orosz hadsereg továbbra sem tud igazán mit kezdeni Ukrajnával, különösen Luhanszk megye bevétele óta: az ukrán hadsereg hasznos nehéztüzérségi fegyvereket kapott, miközben az oroszok láthatóan fáradni kezdtek.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

Ennek ellenére az invázió nem áll meg, Vlagyimir Putyin parancsba adta mindenkinek, hogy Ukrajnát márpedig el kell foglalni – minimum a Donyec-medencét. Ez nem jelenti azt azonban, ha nem járnak az oroszok sikerrel Ukrajnában, akkor ott megállnak.

Nagyon sokan spekulálták már korábban, hogy amennyiben hipotetikusan győzelmet arat az orosz hadsereg Ukrajnában, Vlagyimir Putyin következő célja Moldova lesz. Juri Felsitinszkij történész és Oroszország-szakértő pedig ezzel maximálisan egyetért:

„Még azelőtt, hogy végeznének Ukrajnával, amint elérik Transznyisztriát a folyamat során, kirobbantják a háborút. Moldova onnantól kezdve veszélyben lesz, hogy Oroszország eléri Transznyisztriát. Ha az ukránok nem tudják tartani őket, akkor ki fogják robbantani a háborút Moldovában. Moldova pedig, mint tudjuk, nem NATO-tag”

Felstinszkij szerint Putyin soha nem fog megelégedni azzal, hogy bebiztosítja a szakadár donbasszi területek irányítását vagy azokét, amelyeket jelenleg az uralmuk alatt tartanak az oroszok. A történész úgy véli, erre már meg is indultak az előkészületek:

„A Szovjetunió összeomlása óta mintegy 2000 orosz békefenntartó van a területen, az oroszok pedig az elmúlt évtized során orosz útleveleket osztottak ki a helyi orosz nyelvű lakosságnak. Transznyisztrában mintegy 220 ezer oroszul beszélő ember van, akiknek 2014 óta osztogatnak útlevelet”

Nem véletlen, hogy 2014-ben kezdték el ezt kiosztani a helyi oroszoknak, ekkor szállták meg ugyanis a Krím-félsziget területét is, valamint robbantották ki a szakadárháborút Donyeck és Luhanszk területén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.