Moldova és Grúzia is katonai támogatást kap az Európai Uniótól

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a jogállamiság lengyelországi helyzetérõl és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítõ lengyel nemzeti tervrõl folytatott vitában az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2022. június 7-én. MTI/EPA/Julien Warnand
not image

Nagy Noel

2022. június 11. - 21:17

Az Oroszország és Ukrajna között zajló háború teljesen átalakította a korábbi geopolitikai helyzetet, különösen a Fekete-tenger térségében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitika főképviselője közös sajtótájékoztatón jelentette a legújabb intézkedéseket, amelyeket a Keleti Partnerség országai felé tesznek.

Josep Borrell kiemelte, hogy az Európai Unió folyamatosan együtt dolgozik a partnereivel annak érdekében, hogy minél inkább el tudják szigetelni Oroszországot a nemzetközi befolyásolás tekintetében, ezért növelni fogják az Ukrajnának, Moldovának és Grúziának nyújtandó támogatást.

Utóbbi kettő esetében is katonai támogatásról lehet beszélni, azonban Kisinyov és Tbiliszi csak nem halálos jellegű katonai támogatást fog kapni – írja az EU Neighbours East. Ez egyebek mellett a logisztika, a kibervédelem, a katonai egészségügyi, a katonai mérnöki és a mobilitási területeken fog megnyilvánulni.

Von der Leyen a sajtótájékoztató során kijelentette, az Európai Unió prioritásának továbbra is az Oroszországtól való energiafüggetlensége megteremtése, az uniós védelem megerősítése, az élelmiszerbiztonság megerősítése és Ukrajna újjáépítése tekinthető.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja