Alig oldódott meg a gázválság, máris elzárhatják a csapokat Moldova előtt

Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. november 25. - 11:49

-Miután a Gazprom megfenyegette Moldovát, hogy leállítja az országba irányuló gázszállítást, a moldáv miniszterelnök-helyettes közölte, hogy 48 órán belül kifizetik az orosz gázipari óriással szemben fennálló tartozást.

Andrei Spinu úgy fogalmazott: Moldova “teljesíteni fogja kötelezettségeit” és kifizeti 65,8 millió eurós adósságát. Az egykori szovjet ország súlyos energiaválsággal küzd, adóssága az októberi hirtelen áremelkedés miatt mélyült el – számolt be az Euronews.

Egyes nyugati országok vezetői azzal vádolják Oroszországot, hogy a földgázt geopolitikai eszközként használja.

Szergej Huprianov, a Gazprom szóviője hétfőn az orosz NTV-nek elmondta, hogy 48 órán belül megszakíthatják a gázszállítást Moldovába. 

Moldova és a Gazprom több hétig tartó tárgyalás után írt alá szerződést október végén, mellyel kapcsolatban Kuprianov elmondta, hogy a vállalat kizárólag azzal a feltétellel ment bele a megállapodásba, hogy az ország teljes egészében és időben kifizeti a számláit.

A Románia és Ukrajna között fekvő, 2,6 millió lakosú Moldova hagyományosan Oroszországból szerzi be a gázt az oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságon és Ukrajnán keresztül.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A Gazprom azonban októberben árat emelt, amit a moldáv kormány “indokolatlannak és irreálisnak” minősített. Moldova fővárosa, Chişinău a hiány fenyegetése miatt szükségállapotot rendelt el, amely lehetővé tette, hogy Lengyelországtól gázt vásároljon , ami az 1991-es függetlenedés óta először fordult elő.

Szakértők szerint Moszkva azért emelte meg a tarifákat, hogy ezzel büntesse meg Moldovát, amiért 2020-ban elnökké választották Maia Sandu Európa-barát politikust.

A Kreml tagadja, hogy politikai nyomásgyakorlásra használná fel a gázt.