Mit tegyen, aki pár hónapja elkapta a vírust, és közben behívót is kapott oltásra?

Fotó: Miskolc, 2021. március 16. Vazsita Gyuláné ápolónő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beolt egy idős férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 16-án. MTI/Vajda János
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Erre a kérdésére is válaszolt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján kedd kora délután.

Az oltások folyamatosak Magyarországon, de még mindig nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag ahhoz, hogy napi szinten például 500 ezer embert oltsanak be. A tervek már megvannak erre, mindez lehetséges is, de a vakcinák mennyisége nem teszi ezt lehetővé.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Jó hír, hogy nemrég az NNK egy nagyobb mennyiséget szabadított fel, ami a következő héten valószínűleg eloltásra is kerül, hogy még több ember kaphassa meg az első adagját, mivel jelenleg ez a fő cél.

Ugyanakkor adódik a kérdés, hogy mit tegyenek azok, akik az elmúlt hónapokban bizonyítottan átestek a fertőzésen, de most mégis behívót kaptak az oltás valamely típusára. Müller erre a kérdésre is válaszolt, így ennek megfelelően érdemes cselekedni.

„Mit tegyen, aki néhány hónapja esett át a fertőzésen, és oltási behívót kap? Mielőtt elmegy az oltásra, készíttessen ellenanyagtesztet?” – hangzott el a kérdés az operatív törzs keddi sajtóeseményén, amin természetesen az országos tisztifőorvos is részt vett.

Szijjártó Péter igazságos vakcinaútlevelet szeretne

„Ellenanyag-teszt készítésére nincsen szükség. Jelenlegi protokollunk szerint úgy tekintjük, hogy három hónapig biztosan rendelkezik olyan ellenanyagszinttel, ami megvédi őt, és mivel ilyen szűkös az oltóanyag-ellátásunk, a vakcinamennyiség az országban, ezért a jelenlegi ajánlás szerint a betegség, illetve a gyógyulás lezajlását követő három hónap múlva javasoljuk az oltásnak a felvételét.”