Dollár
394,95 Ft
Euró
417,78 Ft
Font
484,26 Ft
Bitcoin
17,215 $

Egy miskolci majorság autistáknak, fogyatékossággal élőknek ad munkát

Fotó: A negyedik adventi gyertya ég Miskolcon, a Szent István téren 2021. december 19-én. MTI/Vajda János
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Diósgyőrön hozták létre a Szimbiózis Alapítványt, amely autista, illetve más fogyatékossággal élők, megváltozott munkaképességű embereknek nyújt támaszt és munkát.

A gyógypedagógusként dolgozó Jakubinyi László hozta létre a Szimbiózis Alapítványt, amely először csak állattartással és növénytermesztéssel foglalkozott, később azon lett saját sajtüzemük, kertészetük, erdei iskolájuk, vármúzeumuk is.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Idén pedig gyümölcsöst és tanlovardát fognak nyitni, mindezen lehetőségek tárháza pedig egyrészt az itt élők ellátást segítik, másrészt terápiás célokat is szolgálnak. 2021-ben pedig 332 fő kapott itt rendszeres fizetést, közülük 250 fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű ember volt.

A Népszava cikkéből kiderül, hogy jelenleg harmincnyolc lakója van a Baráthegyi majorságban kialakított segítő házaknak, akik többsége a 30-as vagy 40-es évei végén jár, azonban a munkaerő és férőhely hiány miatt már 20 év a várakozási idő, mire bekerülhet valaki.

„Azt tapasztaltuk, hogy az autizmussal élők korai diagnózisa már jól működik, s az iskolai oktatásuk is többé-kevésbé megoldott, ám ha felnőnek, mintha légüres térbe kerülnének, megszűnik számukra a világ, nincs hová menniük” – mondta Jakubinyi László.

Mentőautóval ütközött egy autó Szerencsnél: a mentőápoló, a sofőr és a beteg is megsérült

Az alapítvány „Egy hét mennyország” programja nem kevés segítséget nyújthat a súlyosan sérült gyerekeket nevelő, alacsony jövedelmű családoknak, akik eltölthetnek itt egy-egy hetet térítésmentesen úgy, hogy a betegekre az intézmény szakemberei felügyelnek és szerveznek nekik programot, közben pedig a szülők, egészséges testvérek szabadidőt kapnak ajándékba, feltöltődhetnek. Miskolc városa tavaly Pro Urbe díjjal is kitüntette a Szimbiózis Alapítványt áldozatos munkájának köszöneteképp.