Akár mirigydaganatot is jelezhet az állandó fáradtság

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 4. - 15:54

Az agyalapi mirigy, vagyis a hipofízis jóindulatú daganata sokaknál csendesen, bármiféle panasz nélkül kialakulhat.

A hipofízis az egyik legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, ami több hormon előállításáért felelős, például az oxitocin, vazopresszin, LH, FSH, MSH, a növekedési hormon, a TSH, illetve az ACTH, azaz a mellékvese-stimuláló hormon kiválasztását is szabályozza – írta az Egészség Kalauz portál.

Az agyalapi mirigyben kialakult jóindulatú daganat, az adenoma bár nem számít rákos elváltozásnak, jelentős módon befolyásolhatja a hormonháztartást, ezáltal a szervezet működésére negatívan hathat.

A főbb tüneteket bár nehéz felismerni, ám előrehaladott állapotban már egyre gyakrabban jelentkezhetnek: testsúly változások, látászavar, tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül (férfiaknál is), meddőség, óriásnövés/akromegália (túlzott növekedés), izomgyengeség, pigmentációs rendellenességek, krónikus fejfájásfáradtság, menstruációs zavarok esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A meddőség hátterében gyakran endokrin zavarok állnak, azonabn ennek kapcsán viszonylag kevés szó esik a prolaktinomáról, mely az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozta magas prolaktin szinttel jár.

Ezen hormon mennyisége ugyanis csupán terhesség és szoptatás során ugrik meg, más esetekben igen kevés termelődik belőle. Prolaktinoma esetén azonban a daganat jelenléte fokozza a prolaktin termelését, ami olyan tünetekkel járhat, mint a szoptatás nélküli tejcsorgás, az emlők feszülése, hüvelyszárazság, fokozott szőrösödés, túlsúly, menstruációs zavarok, valamint meddőség.

Jó hír, hogy az időben felállított kórkép esetén gyors felépülés várható, és ha sikerrel végződik a terápia, akár teljesen visszaállítható a betegek eredeti állapota.